Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomien uutiskirje

Ruokadiplomien ensimmäinen uutiskirje julkaistiin maaliskuussa 2023. Uutiskirjeitä on julkaistu siitä lähtien joka kuukausi. Ainoastaan kesäisin on lyhyt tauko.

Keskeisinä aiheina uutiskirjeissä ovat Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomeihin liittyvät asiat. Kirjeistä löydät myös vinkkejä lähiajan tapahtumista ja ajankohtaisista artikkeleista.

Jos oletat, että uutiskirjeen olisi pitänyt sinut tavoittaa, mutta et löydä uutiskirjettä sähköpostistasi, kurkkaa ensin roskapostiisi. Jos et löydä uutiskirjettä sieltäkään, ja haluaisit sen saada jatkossa itsellesi, laita viestiä Virpille (email: virpi.kemi(at)amko.fi).

Voit vinkata uutiskirjeestä myös kollegallesi tai tuttavallesi. Uutiskirjeen tilaajaksi pääsee laittamalla viestin sähköpostiin virpi.kemi(at)amko.fi.

Tervetuloa mukaan uutiskirjeen lukijaksi!

KasvisPro-hanke on vuoden 2024 Ravitsemusteko!

KasvisPro-koulutushanke sai vuoden 2024 Ravitsemusteko -palkinnon!

Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry (RTY) valitsi vuoden 2024 Ravitsemusteoksi KasvisPro-koulutushankkeen. Valinta julkistetaan Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä marraskuussa.

KasvisPro täsmensi tietämystä kasviproteiinien ja kasvispainotteisemman ruokavalion vaikutuksista niin ilmastotavoitteiden saavuttamisessa kuin ravitsemuksen parantamisessa. KasvisPro-ohjelman opit tukevatkin käytännönläheisellä tavalla uusien ravitsemussuositusten näkymistä joukkoruokailun ruokatarjonnassa.

KasvisPro lisäsi kasvisruokien ja kasviproteiinien kiinnostavuutta niin ruokapalveluhenkilöstön kuin näiden asiakkaiden parissa ja tavoitti myös ammatillisen koulutuksen opettajia, jotka työssään voivat suoraan vaikuttaa ammattikeittiöiden tulevaisuuden tekijöihin. KasvisProssa  parannettiin myös kasvisten ja kasvisruokaohjeiden saavutettavuutta jakamalla hankkeessa hyväksi todetut kasvisruokaohjeet vapaaseen käyttöön. KasvisPro-hankkeen opit on tiivistetty helppolukuiseen muotoon kaikille avoimessa työkirjassa.

Julkisen ruokapalveluun kohdistetut varat ja henkilöstöresurssit ovat tällä hetkellä tiukoilla, mutta tämä koulutus koettiin niin tarpeelliseksi, että osallistujia saatiin runsain määrin mukaan”, iloitsevat hankkeen toimijat.”

Hanke mahdollisti ruokapalvelutoimijoiden osaamisen kehittämisen, keskinäisen kohtaamisen ja kokemusten vaihdon 5 verkkotyöpajassa sekä 19 käytännön koulutuksessa eri puolella Suomea. Kaiken kaikkiaan tavoitettiin lähes 300 osallistujaa!

KasvisPro-verkkosivuilta löytyy kattava koulutusaineisto työyhteisöjen hyödynnettäväksi tai itsenäiseen opiskeluun, sisältäen lähes 80 reseptiä ja runsaasti videomateriaalia.

***

Ravitsemusterapeuttien yhdistys piti tärkeänä sitä, että KasvisPro-hankkeessa hyödynnettiin ravitsemusasiantuntijoiden osaamista monipuolisesti: tutkitun tiedon, käytännön valintojen ja ruokakasvatuksen näkökulmasta. Hanke tuki valtakunnallista yhteistyötä kasvisruoan kehittämiseksi ja tarjonnan lisäämiseksi. Sen ydinajatuksena oli maistuva ja ravitseva kasvisruoka. Tämän takia Ravitsemusterapeuttien yhdistys pitää KasvisPro-hanketta erinomaisena ja vaikuttavana Ravitsemustekona.
**

Hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina toimivat Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy, Savon koulutuskuntayhtymä  ja Ammattikeittiöosaajat ry

Hankkeen materiaalit löytyvät täältä:
https://www.xamk.fi/hanke/kasvisruoka-ja-proteiinit-ruokapalveluissa-kasvispro-koulutus

Materiaalit ovat vapaasti hyödynnettävissä!

Vuoden-24 Ammattikeittiö löytyy Siilinjärveltä!

Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa tartutaan uusiin haasteisiin ammattimaisen tehokkaasti!

Vuoden Ammattikeittiö-24 on Siilinjärven kunnan ruoka- ja puhtauspalveluiden Vanhan Pappilan keskuskeittiö. Valinta julkistettiin Ammattikeittiöosaajien syksyn seminaarissa Helsingissä. Palkinto on ensimmäinen laatuaan Ammattikeittiöosaajien historiassa.

Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa työskennellään kollegoita arvostavasti ja avoimesti viestien. Viime vuosien organisaatiomullistuksiin on Siilinjärvellä suhtauduttu ammattimaisesti ja pidetty huolta ajantasaisesta osaamisesta sekä osaamisen jatkuvasta kehittämisestä.  Esimerkiksi kylmätuotantovalmistukseen keittiöissä siirryttiin innokkaan ripeästi.

Voimakkaat muutokset ovat ravistelleet Siilinjärven kunnan ruoka- ja puhtauspalveluita viime vuosina. Hyvinvointialueiden uudistuksen myötä sote-sektorin ateriatuotanto kunnan tuottamana loppui ja henkilöstöä jouduttiin siirtämään hyvinvointialueen työntekijöiksi. ”Piti opetella kylmävalmistustekniikka ja sen mukaiset toimintatavat. Samaan aikaan tuotannonohjausjärjestelmä päivitettiin uusien prosessien mukaisesti”, kuvailee kunnan ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki.  Työntekijöiden työajat muuttuivat ja henkilöstövaihdoksia tuli paljon.

”Tänä syksynä keittiön tuotanto kasvoi kahden koulun- ja päiväkodin tarvitsemilla aterioilla Viimeistään vuoden 2026 alusta alkaen tuotanto kasvaa vielä uuden ison yläkoulun ja lukion annosmäärillä.”

Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa pidetään kiinni ajantasaisesta osaamisesta ja osaamisen jatkuvasta kehittämisestä. Yhteiseen suunnitteluun ja kehittämiseen on sitouduttu koko henkilökunnan toimesta ja uudenlaista ruokatuotantoa on lisätty asteittain lisää. ”Toimintaa ohjaavat määrätietoiset ja sopivan jämäkät esihenkilöt”, Kurki iloitsee.

”Meille ovat kaikki tervetulleita töihin. Kohtelemme työntekijöitä tasaveroisesti kansallisuuksista ja taustoista riippumatta”, painottaa Kurki. Työyhteisön monimuotoisuutta arvostetaan. ”Otamme mielellämme vastuuta alan tulevaisuudesta ohjaamalla työssä oppijoita ja työkokeilijoita. Pyrimme löytämään jokaiselle omaa kiinnostusta ja osaamista vastaavia tehtäviä ja mahdollistamaan kehittymisen ja etenemisen oman halukkuuden mukaan. Työntekijöiden perehdyttäminen on tärkeää myös kokeneille työntekijöille esimerkiksi silloin kun tuotantoprosessit muuttuvat”, Kurki muistuttaa.

Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa on paljon moniosaajia, jotka pystyvät toimimaan kaikissa keittiön työpisteissä ja -tehtävissä. Työnkierto on koettu tärkeäksi ja kuormittavuutta helpottavaksi tekijäksi. Moniosaajat hallitsevat ammattitaitoisesti keittiön eri laitteiden työturvallisen käytön ja pystyvät työn ohessa myös perehdyttämään ja ohjaamaan toisia tarpeen mukaan.

Omaa toimintaa arvioidaan ja kehitetään Siilinjärvellä jatkuvasti. Painetta kehitystyölle tulee uudistuvista kansallisista ravitsemussuosituksista, asiakastyytyväisyyskyselyistä, kustannustehokkuuden vaatimuksista sekä aidosta kiinnostuksesta kehittää palveluliiketoimintaa. ”Myös yhteistyö eri toimijoiden välillä ja ammattilaisten verkostoituminen on meille erittäin tärkeää”, painotetaan Siilinjärvellä.

***
Vuoden Ammattikeittiö-24- tittelikilpailuun osallistuneiden keittiöiden laadukkuus ja hienot ilmoittautumisperustelut tekivät valinnasta haasteellista. Kilpailun tuomaristo, Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta, oli kuitenkin pohdintojen jälkeen varsin yksimielinen voittajan valinnasta:

” Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa näyttäytyy vahva motivaatio pysyä ajan hermolla ja kehittää osaamista omatoimisesti.  Muutoksiin suhtaudutaan tyynesti ja rohkeasti koko henkilökunta muutokseen sitouttaen. Toimiva vuorovaikutus ja hyvä esihenkilötyö ovat auttaneet nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Haastavien aikojen keskellä ei ole unohdettu ammattikeittiön vastuullisia toimintatapoja ja turvallisia työskentelyolosuhteita.”

Kuvassa voittajien edustajat Siilinjärveltä kukkien ja kunniakirja kera. Rinnalla onnittelijat Ammattikeittiöosaajat ry:stä. Henkilöt vasemmalta oikealle Virpi Kemi Amko ry, Marja Andronoff ja Sirpa Kurki, Siilinjärven ruoka-ja puhtauspalvelut, Marjut Huhtala, Amko ry ja Kirsi Hanski, Amko ry. Kuva: Juha Tuomi.

***

Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, Ammattikeittiöosaajat ry, marjut.huhtala@amko.fi,
p. 050 341 3957

Siilinjärven kunnan Ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki, sirpa.kurki@siilinjarvi.fi,
p. +358447401303

Kouluruokadiplomin® testikysymyksiin uudistuksia

Ammattikeittiöosaajat ry on myöntänyt Kouluruokadiplomeja jo vuodesta 2013 lähtien.  Ruokapalveluiden toimintaympäristön muutokset, yhä vahvemmat vastuullisuustavoitteet ja uudistuvat kansalliset ravitsemussuositukset edellyttivät diplomin ansaintaan johtavan kysymyssarjan tarkistuksia. Testikysymyksiin tehdyissä uudistuksissa vastuullisuus-teema on huomioitu nyt entistä painokkaammin.

Käyttäjäkyselystä tukea uudistukseen

Uudistustyön tueksi toteutimme vuonna 2023 käyttäjäkyselyn diplomihaun piirissä oleville.  Kyselyssä kerättiin palautetta Kouluruokadiplomin kysymyssarjojen teemojen sisällöistä niin ruokapalveluilta kuin koulujen kasvatushenkilöstöltä. Lisäksi pyysimme kommentteja ja kehitysehdotuksia diplomin hyödyistä koulu- ruokailun edistäjänä ja imagon nostattajana. Viestinnällinen hyöty mainittiin kyselyssä yhtenä merkittävimmistä diplomien tuomista eduista.  Kyselyn perusteella myös yhteistyön tiivistyminen ruoka- ja kasvatushenkilöstön välillä näytti selvästi parantuneen diplomien hakuprosessien myötä. Kyselyn tuloksiin pääset tutustumaan tästä.

Mikä muuttuu Kouluruokadiplomin kysymyssarjassa?

Valtaosa diplomin kysymyssarjan KYLLÄ/EI- väittämien asiasisällöistä säilytetiin ennallaan. Teimme kuitenkin ajanmukaisia korjauksia väittämissä käytettyihin termeihin ja niissä viitattaviin viranomaistahoihin sekä tarkistimme väittämien kieliasua.

Väittämissä mainitaan nyt asioiden hoitamisen vastuutahot entistä tarkemmin, silloin kun se on väittämään vastaamisen kannalta oleellista. Esimerkiksi väittämässä:

Ruokapalveluesihenkilöt seuraavat Ruokaviraston ja muiden vastaavien valvontaviranomaisten ajantasaisia ohjeita.”

Vastuullisuusteemaisia kysymyksiä tarkennettiin hieman perusteellisemmin. Esimerkiksi hävikinhallintaa koskeva Kouluruokadiplomin väittämä sai aikaisempaan verrattuna konkreettisemman muodon kahdessakin erillisessä väittämässä:

Seuraamme hävikkiä säännöllisesti ja meillä on toimivat käytännöt mitata, kirjata ja vähentää ruokahävikkiä.”

Meillä on käytössä toimiva konsepti ylijäämäruoan hyödyntämiseen, edelleen myymiseen tai lahjoittamiseen.”

Kokonaan uusia kysymyksiä edustaa varautumista koskeva Kouluruokadiplomin väittämä:

Meillä on toimiva ja ajantasainen varautumissuunnitelma poikkeusoloja ja häiriötilanteita varten.”

Myös punaisen lihan käytön vähentämiseen otetaan nyt tiukempi kanta:

Vähennämme punaisen lihan osuutta reseptiikassa ja lisäämme kasviproteiinia pääraaka-aineenaan sisältävien ruokien osuutta.”

Uusia tai tarkennettuja, ajanmukaiset säädökset ja suositukset huomioivia kysymyksiä löytyy Kouluruokadiplomin kysymyssarjasta kuusitoista. Kysymysten kokonaismäärä (45) pysyy samana. Myös testin läpäisemiseksi vaadittava Kyllä-vastausten määrä pysyy ennallaan.

Kaikki aiemmilla kysymyssarjan kysymyksillä myönnetyt Kouluruokadiplomit ovat edelleen voimassa niille myönnettyjen kolmen (3) vuoden ajan. Diplomia ei tarvitse uusia nyt uudistettujen kysymysten takia

Lisätietoa Kouluruokadiplomin testikysymysten uudistuksesta

Uudistuneet testikysymykset korvaavat aiemmat kysymykset ma 16.9.2024 Ammattikeittiöosaajat ry:n verkkosivuilla. Löydät uudistuneet kysymykset Kouluruokadiplomisivuilta.

Kaipaatko apua tai lisätietoa diplomin hakemiseen?

Voit tilata Ammattikeittiöosaajat ry:ltä Teams-muotoista opastusta diplomien hakemiseen tai kysyä lisätietoja myös sähköpostilla ja puhelimitse:

Projektikoordinaattori Virpi Kemi, virpi.kemi@amko.fi, puh. 050 339 6844

Toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi, puh. 050 341 3957

Opastus on maksutonta. Autamme mielellämme!

Tarttuisitteko tekin tänä syksynä diplomihaasteeseen?

Uusi, ehompi kysymyspatteristo on nyt kaikkien hakijoiden käytettävissä!

Käy tutustumassa uudistettuihin Kouluruokadiplomin kysymyksiin.

Ilmianna esimerkillinen ammattikeittiö!

Juhlavuoden kunniaksi Ammattikeittiöosaajat ry haluaa nostaa valokeilaan esimerkillisen ruokapalvelualan työyhteisön, jossa arki sujuu mallikkaasti, työntekijät viihtyvät ja esihenkilötyö on läsnäolevaa ja kannustavaa.

Ammattikeittiötyö on fyysisesti vaativaa ja myös henkisesti kuormittavaa. Ruokapalvelun ammattilainen on moniosaaja, jonka on työpäivän aikana taivuttava moneen. On hallittava ruuanvalmistus, mutta myös hygienia- ja omavalvontavaatimukset, moderni laitetekniikka ja reseptit, puhumattakaan asiakaspalvelusta ja kielitaidosta. Kun työyhteisön ilmapiiri on kunnossa ja asiat tehdään kerralla oikein, on töihin mukava mennä.

Onko Sinun tai kollegoidesi työyhteisö hyvän työilmapiirin tyyssija, joka on uudistuksille myönteinen sekä toimintakulttuuriltaan kannustava?

Lähetä ehdotuksesi perusteluineen TÄLLÄ webropol-lomakkeella 15.9.2024 mennessä!

Voittajatiimin valinnassa huomioimme erityisesti näitä työyhteisön ominaisuuksia:

– ajantasainen osaaminen ja osaamisen jatkuva kehittäminen
– tulevaisuuden ennakointi
– toimiva esihenkilötyö
– vuorovaikutuksen sujuvuus
– monimuotoisuuden arvostaminen
– perehdytyksen toimivuus ja jatkuvaan oppimiseen kannustaminen
– vastuulliset toimintatavat (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen)
– työturvallisuuden huomioiminen ja ergonomiset työtavat

Voittajatiimin valitsee Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta.

HUOM! Isojen organisaatioiden kohdalla kilpailuun voivat osallistua organisaation sisällä toimivat yksittäiset työtiimit ja työyhteisöt, ei koko liikelaitos tai kunnan ruokapalvelu kokonaisuudessaan.

Vuoden Ammattikeittiö palkitaan ravintolalahjakortilla ja ilmaisella osallistumisella Ammattikeittiöosaajat ry:n juhlaseminaariin Helsingissä 22.10.2024.

Kalaa ja juureksia- niistä on Itämeripäivän reseptit loihdittu!

Itämeripäivä- reseptikilpailun voittajaksi nousi restonomiopiskelija Juha Ritolan Menu-kokonaisuus, jossa tyrni antaa potkua hennolle hauelle ja lisukkeina tarjottavat kotimaiset juurekset tuovat kokonaisuuteen väriä ja makua.

Kokonaisuudessaan voittajamenu koostui tyrni-haukimurekepihvistä, uunijuureksista, metsäsienikastikkeesta ja raikkaasta juuressalaatista.

Kilpailun voittajan perustelu tukee annoksen Itämeri-henkisyyttä:” Tyrnimarjan hapokkuus sai minut ajattelemaan, että sillä voisi korvata kalan maustamisessa usein käytettävän välimerellisen sitruunan, jota ei vielä tuoteta Itämeren ympäristössä.”

Kilpailussa kunniamaininnan sai Satu Korpijärven reseptikokonaisuus, jossa pääruuan ahven hunnutetaan kaurajauholeivityksellä, paahdetaan uunissa tai paistetaan pannussa ja nautitaan porkkanamuusin kanssa. Kokonaisuutta tukee paahdettu juuressalaatti ja ruohosipuliherneet. Kalan kastikkeena toimii perinteiseen tapaan tilli-kermaviilikastike.

Kilpailussa jatkoon päässeet kilpailutyöt testanneet Keskon keittiömestari Harri Veckman ja Kalatukku Erikssonin keittiömestari Antti Reinikainen arvostavat kilpailijoiden raaka-ainevalintoja ja innokkuutta ideoida pohjoismaista ruokaperinnettä vastaavia ruokaohjeita. Myös muut kilpailun raatilaiset arvostavat opiskelijoiden tunnollista otetta suunnitella kokonainen Itämeripäivän-menu kaikkine lisukkeineen. Raadin mielestä voittajaohjeiden pääideat ovat toteuttamiskelpoisia ja valmistustekniikkaa jalostaen mahdollista räätälöidä myös ammattikeittiöiden asiakaskunnalle sopiviksi. Hauki raaka-aineena on hinnoiltaan mahdollista käyttää julkisissa ruokapalveluissa, ahven taas taipuu enemmän ala carté-ravintoloiden listoille, totesi raati.

**

Ammattikeittiöosaajat ry ja John Nurmisen säätiö järjestivät yhteistyössä Keskon ja Kalatukku Erikssonin kanssa Itämeri-päivä-aiheisen reseptikilpailun, jossa kannustettiin ammattikeittiöosaajia ideoimaan ruokaohjeita, jotka kunnioittavat itämerellistä ruokaperinnettä, huomioivat ravitsemussuositukset ja innostavat käyttämään Itämeren ympärillä viljeltyjä tai kasvavia raaka-aineita.

Voittaja julkistettiin Ammattikeittiöosaajat ry:n seminaarissa 17.4.2024 Vantaalla Heurekassa.

Teksti: Marjut Huhtala

Onko Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomien uutiskirje sinulle tuttu?

Ruokadiplomien ensimmäinen uutiskirje julkaistiin tasan vuosi sitten! Uutiskirje julkaistaan joka kuukausi. Ainoastaan kesän aikana on lyhyt tauko.

Keskeisinä aiheina uutiskirjeissä ovat Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomeihin liittyvät asiat. Kirjeistä löydät myös vinkkejä lähiajan tapahtumista ja ajankohtaisista artikkeleista.

Jos oletat, että uutiskirjeen olisi pitänyt sinut tavoittaa, mutta et löydä uutiskirjettä sähköpostistasi, kurkkaa ensin roskapostiisi. Jos et löydä uutiskirjettä sieltäkään, ja haluaisit sen saada jatkossa itsellesi, laita viestiä Virpille (email: virpi.kemi@amko.fi).

Voit vinkata uutiskirjeestä myös kollegallesi tai tuttavallesi. Uutiskirjeen tilaajaksi pääsee laittamalla viestin sähköpostiin virpi.kemi@amko.fi

Itämeripäivä-reseptikilpailu

Ammattikeittiöosaajat ry ja John Nurmisen Säätiö haastavat ammattikeittiöosaajat suunnittelemaan itämeriystävällisiä ohjeita! Kisassa palkitaan ideat, jotka kunnioittavat itämerellistä ruokaperinnettä, huomioivat ravitsemussuositukset ja innostavat käyttämään Itämeren ympärillä viljeltyjä tai kasvavia raaka-aineita. Itämeren ruokavalion raaka-aineet: palkokasvit, juurekset, sipulit, täysjyvävilja, pikkukalat, marjat ja sienet ovat tutkitusti terveellisiä ja asiakkaille maistuvia!

Itämeripäivää juhlitaan lähes kaikissa Itämeren maissa aina elokuun viimeisenä torstaina. Itämeripäivää voi juhlistaa esimerkiksi nauttimalla itämerellistä ruokaa!

Tehtävä

Kehittele 10:n hengen reseptiksi vakioitu menu, jossa on pääruoka ja lisukesalaatti.

Kirjaa ohje työvaiheineen, ja kuvaa valmis menu. Perustele, miksi valitsit raaka-aineet ja koet, että kokonaisuus sopisi juhlistamaan Itämeripäivää juuri teidän asiakkaillenne!

Osallistuminen

Reseptikilpailuun voivat osallistua ammattikeittiöiden työtiimit ja yksittäiset työntekijät sekä ravitsemisalan opiskelijat.

Kilpailuaika
8.1.-15.3.2024

Töiden palautus

Lähetä ohjeet sekä kuva osoitteeseen marjut.huhtala@amko.fi 15.3.2024 mennessä otsikolla ”Itämeripäivä -reseptikilpailu”.
Liitä mukaan nimesi/työryhmäsi jäsenten nimet ja yhteystietosi.

Palkinto

Voittaja tai voittajatiimi palkitaan tuhannen euron kannustustustipendillä Ammattikeittiöosaajat ry:n
kevätseminaarissa 17.4.2024 Vantaalla Heurekassa.

***

Kilpailun järjestäjillä ja yhteistyökumppaneilla on oikeus käyttää kilpailun kisaajia ja voittajia markkinointiviestinnässään seuraavaan kilpailuun asti. Järjestäjät pidättävät oikeuden tarkentaa kilpailun sääntöjä kilpailuaikana.

Lisätietoa:

Ammattikeittiöosaajat ry Marjut Huhtala marjut.huhtala@amko.fi ja Virpi Kemi virpi.kemi@amko.fi

John Nurmisen Säätiö Maija Soljanlahti maija.soljanlahti@jnfoundation.fi

Yhteistyössä mukana Kesko ja Kalatukku ERIKSSON.

Lue lisää Itämeripäivästä: www.itämeripäivä.fi

 

Kouluruokadiplomista hyötyvät niin koulut kuin ruokapalvelut

Kouluruokadiplomi on uraauurtava kouluruokailun ja ruokakasvatuksen itsearviointimalli ja oppimisalusta peruskoulujen ja lukioiden käyttöön. Tänä vuonna Kouluruokadiplomi täyttää 10 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi diplomin suorittamiseen ja tausta-aineistoihin tehdään ajanmukaisia uudistuksia. 

Kouluruokadiplomin juhlavuoden uudistusten sarjan aloitti maaliskuussa-23 lähetetty ensimmäinen Ruokadiplomien uutiskirje. Seuraava uudistus oli Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomien kieliversiot. Diplomikysymykset ovat jo aiemmin olleet suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset, mutta kouluille ja päiväkoteihin/perhepäiväkoteihin tulostettavat diplomit ovat olleet vain suomenkielisiä. Tämän uudistuksen jälkeen diplomien hakijat pystyvät valitsemaan, haluavatko itselleen esille laitettavan diplomin suomen-, englannin- vai ruotsinkielisenä.


Kauniaisten Granhultsskolanissa juhlittiin keväällä-23 Kouluruokadiplomin
uusintasuoritusta ja diplomikunniakirjan ruotsinnosta.

Tulossa oleva isompi uudistus on kysymyspatteriston ajanmukaistaminen. Kysymyspatteristo sisältää tällä hetkellä 45 kysymystä. Nämä kysymykset kattavat laajasti useita kouluruokailuun liittyviä ravitsemuksen, kasvatuksen ja ekologisesti kestävän kouluruokailun osa-alueita.  Kouluruokadiplomin kysymyssarjan perusteella tarkastellaan itsearvioiden, miten kouluruokailun eri osa-alueet toteutuvat koulun omassa toiminnassa.

Jotta saimme mukaan kouluruokadiplomin hakijoiden näkemyksiä diplomin kehittämiseen ja kysymyspatteriston ajanmukaistamiseen, toteutimme Kouluruokadiplomin hakijoille kyselyn.  Webropol-kysely toteutettiin maaliskuussa 2023. Linkki kyselyyn lähetettiin rehtoreille, opettajille ja ruokapalveluhenkilöstölle, joiden yhteystiedot löytyivät kyselyn aikaan kouluruokadiplomihakujärjestelmästämme.

Vastaajien mielipiteitä kysyttiin strukturoidulla kyselylomakkeella ja avoimilla kysymyksillä

Kysely koostui strukturoidusta kyselylomakkeesta sekä avoimista kysymyksistä. Vastaajia pyydettiin arvioimaan Kouluruokadiplomin hyödyllisyyttä strukturoidulla kyselylomakkeella asteikolla: Erittäin paljon hyötyä, jonkin verran hyötyä, vähän hyötyä, ei lainkaan hyötyä, en osaa sanoa. Arvioitavana oli 11 eri kohtaa.

Avoimilla kysymyksillä vastaajilta tiedusteltiin näkemyksiä:

  • Onko diplomin hakuprosessissa muutostarpeita,
  • Miten diplomia on hyödynnetty kouluruokailuun liittyvässä positiivisessa viestinnässä,
  • Mitkä ovat vastaajien mielestä isoimmat haasteet tällä hetkellä kouluruokailussa

Määräaikaan mennessä saimme yhteensä 118 vastausta. Vastaajista opettajia ja rehtoreita oli 45 % (n=53) ja ruokapalveluhenkilöstöä 55 % (n=65).

Kouluruokadiplomista hyötyä viestintään, yhteistyöhön ja oman toiminnan kehittämiseen

Strukturoidusta kyselyn osiosta nousi TOP 3 asiaa, joihin kyselyyn vastanneet (n=118) kokivat kouluruokadiplomista olevan eniten hyötyä. Nämä olivat:

  • Tietoisuuden lisääntyminen kouluruokailun järjestämistä ohjaavista periaatteista (esim. ravitsemussuositukset, kasvatustavoitteet). Vastaajista 75,5 % koki diplomista erittäin paljon tai jonkin verran hyötyä
  • Kouluun ja kouluruokailuun liittyvä positiivinen viestintä. Vastaajista 74,5 % koki diplomista erittäin paljon tai jonkin verran hyötyä.
  • Ruokapalvelun ja koulun välisen yhteistyön kehittyminen. Vastaajista 72 % koki diplomista erittäin paljon tai jonkin verran hyötyä.

Rehtoreiden ja opettajien vastauksista (n=53) TOP 3 listalle nousivat samat asiat kuin kaikkien vastaajien (n=118) vastauksista. Ruokapalveluhenkilöstön vastauksissa (n=65) tärkeimmäksi nousi ”Ruokapalveluiden oman toiminnan osaamisen kehittyminen”, toiselle sijalle ”Tietoisuuden lisääntyminen kouluruokailun järjestämistä ohjaavista periaatteista (esim. ravitsemussuositukset, kasvatustavoitteet)” ja kolmannelle ”Kouluun ja kouluruokailuun liittyvä positiivinen viestintä”.

Selkeästi muista poikkesi vastaukset kysymykseen kouluruokadiplomin hyödyistä ”Yhteistyön kehittymiseen kotien kanssa kouluruokailuun liittyvissä asioissa”. Vain 24,6 % vastaajista koki, että diplomista on ollut erittäin paljon tai jonkin verran hyötyä. Tämän kokivat samalla tavalla niin opettajat, rehtorit kuin ruokapalveluhenkilöstökin. Kaikista vastaajista (n=118) 38,1 % koki, että diplomista on ollut tähän asiaan vain vähän hyötyä. Loppujen vastaajien mielestä diplomista ei ole ollut asiaan lainkaan hyötyä (25,4 %) tai vastaajat eivät osanneet kertoa mielipidettään (11,9 %).

Diplominhakuprosessi arvioitiin toimivaksi

Avoimeen kysymykseen ”Onko diplomin hakuprosessissa muutostarpeita” annetuista vastauksista ilmeni, että suurin osa vastaajista koki diplominhakuprosessin toimivaksi. Muutamia kehitysehdotuksia tuli kysymysten määrään, kysymysten sisältöön ja hakulomakkeeseen. Kysymyksiä kestävän kehityksen asioista toivottiin kysymyspatteristoon lisää.

Diplomin voimassaoloaika ja maksullisuus saivat pari kommenttia ja muutosehdotusta. Diplomin verkkosivujen todettiin olevan kattavat, mutta joiltakin osin niihin kaivattiin selkeyttämistä, jotta tiedot olisivat nopeammin löydettävissä.

 Diplomia hyödynnetään monipuolisesti kouluruokailuun liittyvässä positiivisessa viestinnässä

Kysymykseen kouluruokadiplomin hyödyntämisen keinoista kouluruokailuun liittyvässä positiivisessa viestinnässä tuli runsaasti kommentteja (n=63).  Eniten mainintoja sai diplomin esillä pitäminen koulun yhteisissä tiloissa. Lukuisia mainintoja sai myös diplomista viestiminen eri kanavissa kuten paikallislehdissä, somessa ja verkkosivuilla. Olipa diplomista tehty runokin.

Diplomin yhteinen juhlistaminen nousi esille vastauksista. Usein diplomijuhlista ja koulun diplomin saamisesta oli kirjoitettu juttu myös paikallislehteen.

Isoimmat haasteet kouluruokailussa tällä hetkellä- kysymys sai yli 80 vastaajaa kertomaan ajatuksistaan. Useita mainintoja tuli ruokailutilanteeseen liittyen. Lisäksi vastaajat kommentoivat haasteista oppilaiden asenteista kouluruokaa kohtaan, ja sitä, miten tavoite saada kaikki ruokailemaan, jää liian usein toteutumatta.

Vastaajat kertoivat myös ruokapalveluiden kiireestä sekä tiukoista talous- ja henkilöstöresurssien vaikutuksista toimintaan. Ruokahävikkiä pitäisi vähentää ja samalla kasvisruoan tarjontaa lisätä. Vastaajien mielestä tässä on välillä ristiriita, sillä aivan liian usein kasvisruokaa päätyy hävikkiin eikä oppilaiden suihin.

Kouluruokadiplomi koetaan tärkeäksi työkaluksi

Yhteenvetona kyselyn tuloksista voidaan todeta että, diplominhakuprosessi koetaan pääsääntöisesti toimivaksi. Saamamme kehitysehdotukset otetaan huomioon tulevissa uudistuksissa. Etenkin kestävän kehityksen kysymysten ajantasaistaminen olisi varmasti monen diplominhakijan mieleen.

Kyselyn tuloksista käy ilmi, että Kouluruokadiplomia hyödynnetään tällä hetkellä monipuolisesti muun muassa oman toiminnan kehittämisessä, viestinnässä sekä yhteistyössä asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa. Lisäksi diplomia käytetään työkaluna useilla eri tavoilla ja eri kanavilla viestittäessä positiivisesti kouluruokailuun liittyvistä asioista. Tämä antaa vahvistusta siihen, että kouluruokailuun liittyvät asiat on tärkeää pitää jatkuvasti esillä, positiivisessa hengessä, ja Kouluruokadiplomilla on tärkeä rooli tässä.

Kiitämme kaikkia kyselyyn vastanneita! Vastauksenne antavat mainion tuen tulevalle kysymyspatteriston uudistukselle.

TÄSTÄ PÄÄSET katsomaan diplomikyselyn vastausten tiivistelmän.

Teksti: Virpi Kemi
Kuvat: Virpi Kemi (taulukot), Samuel Hoisko (artikkelin pääkuva) ja Marjut Huhtala (Kauniaisten diplomijuhla).

Onko Ruokadiplomien uutiskirje sinulle tuttu?

Kouluruokadiplomi täyttää tänä vuonna 10 vuotta ja suomalainen kouluruokailu 75 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi maaliskuussa 2023 lähetimme ensimmäisen Ruokadiplomien uutiskirjeen kaikille Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomihakujen yhteydessä järjestelmäämme tallennutettujen henkilöiden sähköposteihin.

Uutiskirje julkaistaan joka kuukausi. Ainoastaan kesän ajan uutiskirje on tauolla. Uutiskirjeissä keskeisinä aiheina tänä vuonna ovat Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomeihin tulevat uudistukset. Kirjeistä löydät myös vinkkejä lähiajan tapahtumista ja ajankohtaisista artikkeleista.

Jos oletat, että uutiskirjeen olisi pitänyt sinut tavoittaa, mutta et löydä uutiskirjettä sähköpostistasi, kurkkaa ensin roskapostiisi. Jos et löydä uutiskirjettä sieltäkään, ja haluaisit sen saada jatkossa itsellesi, laita viestiä Virpille (email: virpi.kemi@amko.fi).

Voit vinkata uutiskirjeestä myös kollegallesi tai tuttavallesi. Uutiskirjeen tilaajaksi pääsee laittamalla viestin sähköpostiin virpi.kemi@amko.fi