Kestävä kehitys on koululounaalla tärkeässä roolissa ruokakulttuurin ja terveellisen syömisen lisäksi. RuokaTutka-kampanja on julkaissut Kestävä kehitys kouluravintolassa -videon, jossa kerrotaan, miten kestävä kehitys huomioidaan kouluravintolassa ja miten oppilaat ja koulun aikuiset voivat omilla toimillaan edistää kestävää kehitystä. Oppilaiden kestävän kehityksen mukaisen toiminnan ohjaamisessa opetus- ja ruokapalveluhenkilöstö ovat avainasemassa. Kouluruokailu antaa tähän päivittäin loistavan hetken.
Kasvisten tuuppaamisen keinoja
Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat kestävän ruokavalion kivijalka. Jotta näitä päätyisi myös oppilaiden lautasille mahdollisimman runsaasti, sijoitetaan kasvikset linjastolle heti ensimmäisiksi. Kun vaihtoehdot ovat vielä erillisissä astioissa, on niiden suosio entistä suurempi.
Päivittäin tarjottava kasvisruokavaihtoehto madaltaa oppilaiden kynnystä tutustua uusiin kasvisruokiin ja makuihin. Linjastossa ensimmäiseksi sijoitettuna lämpimänä ruokana kasvisruoka tulee myös hyvin nähdyksi ja sitä voi maistaa, vaikka kasvisruoaka ei olisi vielä itselle niin tuttu juttu.
Opettajien ja ruokapalvelun yhteistyö hävikin vähentämisessä
Hävikin välttämiseksi opettajien ja ruokapalveluammattilaisten yhteiset tavoitteet ja ymmärrys ruokapalvelun toiminnasta on tärkeää. Jotta ruokaa ei varata ylimäärin tarjottavaksi, on kouluravintolan henkilöstölle tärkeää ilmoittaa hyvissä ajoin oppilaiden retkistä, lukulomista ja muista poissaoloista. Näin ruokapalvelu osaa varautua sopiviin annosmääriin.
Lautashävikin välttäminen
Hävikin välttäminen on konkreettinen ja tuttu kestävän kehityksen tavoite koululaisille. Syömättä jäänyt ruoka kuormittaa ympäristöä turhaan. Malliannoksen mukaisesti koottu ateria edistää kestävää kehitystä. Oppilaita on hyvä opastaa täyttämään lautanan malliannoksen mukaisesti ja ottamaan ruokaa sen verran kun tuntee jaksavansa syödä. Ruokaa voi aina hakea lisää, jos on vielä nälkä.
Ruokapalveluammattilaiset kestävän kehityksen osaajia
RuokaTutka-kampanja on julkaissut aiemmin Kouluruokaa kestävästi -videon, jossa kurkistetaan kouluravintolasta valmistuskeittiön puolelle. Jutun aiheesta voi lukea klikkaamalla tästä.
Ammattikeittiöosaajat muuttavat toiminnoillaan ja ratkaisuillaan ruokakulttuuria nykyistä ympäristövastuullisempaan suuntaan. Kestävien ruokatottumusten edistäminen on ammattikeittiöiden tärkeimpiä ympäristötekoja. Ammattikeittiöiden valinnat vaikuttavat koko elintarvikeketjuun alkutuotannosta kuluttajan lautaselle asti.
Seuraa RuokaTutka-sivustoa – Tulossa tehtäviä kestävästä kehityksestä
RuokaTutka-sivuston Oppilaille-osioon lisätään huhtikuussa 2020 kestävään kehitykseen liityviä tehtäviä ja testaamo. Näitä tehtäviä voi antaa vaikka etätehtävinä koululaisille. Sivuston sisältöön kannattaa tutustua muutenkin. Sieltä löytyy runsaasti erilaisia tehtäviä ja pelejä koululaisille ja tautata-aineistoja opettajille.
RuokaTutka on koulumaito- ja -hedelmätuen ohessa toteutettava EU-rahoitteinen koulutuskampanja. Sitä toteuttavat Ruokavirasto, viestintätoimisto Cocomms, Ammattikeittiöosaajat ry, Itä-Suomen yliopisto, Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry sekä digitoimisto Evermade. Sivustolla on hanketoimijoiden yhdessä muiden toimijoiden kanssa tekemä aineistopankki niin koululaisille, leikki-ikäisille kuin kasvattajille.
Syyskuussa 2018 alkanut RuokaTutka-kampanja innostaa lapsia ja nuoria tutkimaan ruokaa ja pohtimaan, mitä ruoka on, mistä se tulee ja miltä se maistuu. Kampanja tarjoaa hauskoja ja aktivoivia tapoja tutustua terveellisiin ruokavalintoihin ja ruuan alkuperään. Opettajilla, päiväkotien ja koulujen henkilökunnalla sekä vanhemmilla on iso rooli tutkimusmatkan oppaina.
Molempien videoiden toteutuksessa ovat olleet mukana Espoo Catering Oy ja Martinkallion koulu Espoosta.
Juttu ja kuvat: Päivi Jämsén/Ammattikeittiöosaajat ry
4/2020