Oriveden yhteiskoulun diplomia juhlittiin brunssin merkeissä

“Yhteistyömme koulun henkilökunnan ja oppilaiden kanssa on vuosien varrella kehittynyt loistavaksi ja Kouluruokadiplomi® on siitä ansaittu tunnustus”, totesivat palvelupäällikkö Kirsti Skogberg ja palveluesimies Pirjo Markunmäki Oriveden yhteiskoulun diplomin kunniaksi järjestetyllä brunssilla.

“Vapaamuotoisen juhlatilaisuuden tarkoitus oli herättää kävijöiden kesken keskustelua kouluruokailusta ja esitellä keittiön toimintaa”, kertoi Skogberg kakkukahvien sijaan ideoidusta brunssista. Onnittelijoita alkoi tulla koululle heti aamukahdeksan jälkeen ja vieraita riitti tasaiseen tahtiin lounasaikaan kestäneeseen brunssiin saakka.

Oriveden nuorisotalon vapaa-aikaohjaaja Petteri Lähteenmäki kiitteli kouluruokaa, jota hän syö päivittäin. Yhteistyötä keittiön kanssa hän tekee kesäleirien ruokailujen järjestämisessä ja nuorisovaltuuston toiminnan kautta, jota hän johtaa.

“Muutama vuosi sitten nuoret tekivät valtuustossa kouluruokailusta aloitteen, jossa he toivoivat ruokalistalle entistä enemmän kasviksia ja salaatteja. Yhteistyön tuloksena kasvisruoka on tällä hetkellä vapaasti valittavana vaihtoehtoa ja se on myös saavuttanut suuren suosion”, Lähteenmäki kertoi.

Rehtori Markku Puputti toi onnittelut Eräjärven koululta, jonne ruoka toimitetaan yhteiskoulun keittiöltä. Hän kertoi, että kouluruoka maistuu hyvin. “Opettajat ruokailevat oppilaiden kanssa yhdessä ja olemme pyrkineet kannustamaan siihen, että uusia ruokia aina maistettaisiin”, hän kertoi.

Vuosikello auttaa toiminnan ennakoinnissa 

Oriveden yhteiskoululla diplomin haku käynnistyi palveluesimies Pirjo Markunmäen vetämänä.

“Seuraamme aikaamme ja olemme kehittäneet ruokapalvelun toimintaa vuosien saatossa. Keittiöllämme on ympäristö- ja ravitsemuspassit ja pian aloitamme luomumaidon tarjoamisen. Diplomin hakeminen kiinnosti ja se tuntui luontevalta jatkolta aiempiin projekteihin”, totesi pitkän uran Oriveden yhteiskoululla tehnyt Markunmäki.

Diplomin hakemiseksi järjestettiin ruokatoimikunnan kanssa yhteisiä kokouksia, joissa keskusteltiin kouluruokailun toteuttamisesta. Oppilaat esittivät toiveitaan ja Markunmäki kertoi puolestaan  kouluruokailun järjestämisestä, kuten hankintarenkaasta, ateriakokonaisuuden merkityksestä ja sydänystävällisten raaka-aineiden käytöstä.

“Kokonaisuuden valottaminen auttaa nuoria ymmärtämään, miksei joka päivä voi olla tarjolla omaa toiveruokaa”, Markunmäki kertoo.

Oriveden yhteiskoululla on koulun ja ruokapalvelun välisen viestinnän avuksi on kehitetty vuosikello, jossa on ennakoituna yhteisesti sovitut opetusta tukevat teemat kouluruokailussa sekä juhlapäivien tarjoilut.

“Olemme esimerkiksi kieltenopetuksen yhteydessä järjestäneet Ruotsi-aiheisen teemapäivän, jossa oli tarjolla kulttuurin mukaista ruokaa ja oppilaat olivat talkoissa mukana huolehtien ruokasalin koristeista”, kertoo Markunmäki yhteistyöstä.

Ruokatoimikunnassa oppilailla on mahdollisuus vaikuttaa

Oriveden yhteiskoulun 9. luokan Susanna Rissanen on aktiivisesti mukana edistämässä oppilaiden äänen kuulumista koulun toiminnassa. “Olen oppilaskunnassa ja siellä tuli esille ruokaryhmän perustaminen. Ilmoittauduin heti vapaaehtoiseksi, koska asia vaikutti kiinnostavalta, Rissanen kertoo.

“Mielestäni kouluruokailun yksi parhain puoli on, kun syödessä voi tavata kavereita ja jutella heidän kanssaan”, hän jatkaa. Kouluruokailua hän ei ohita, siitä pitää huolen aktiivinen tanssiharrastus. “Kotonakin on puhuttu, että kyllä kannattaa osallistua kouluruokailuun, muuten ei jaksaisi illalla harrastaa”, Rissanen kertoo.

Palvelupäällikkö Kirsti Skogberg (vas.), kiinteistöpäällikkö Veli-Matti Vanhanen ja palveluesimies Pirjo Markunmäki Oriveden yhteiskoulun diplomin kunniaksi järjestetyllä brunssilla.
Oriveden tila- ja ateripalveluiden palvelupäällikkö Kirsti Skogberg (vas.), kiinteistöpäällikkö Veli-Matti Vanhanen ja palveluesimies Pirjo Markunmäki olivat iloisia diplomista.

Ruokatoimikunta on ollut aktiivinen ja toteuttaa vuosittain toiveruokakyselyn kahdeksannen luokan oppilaille. Kyselystä on saatu hyviä uusia ideoita ja samalla on havaittu, kuinka oppilaat toivovat tuttujen kestosuosikkien säilyttämistä ruokalistalla. Viimeisimmässä kyselyssä suosituimpia olivat makaronilaatikko, lihapullat, uunimakkara, puuro sekä tortilla, jota tarjottiin myös diplomin kunniaksi yllätyslounaana. Juhlapäivänä keittiön puolella riittikin tavanomaista enemmän vilskettä, mutta kaikki vaikuttivat tyytyväisiltä tempaukseen, niin vieraat kuin keittiön väkikin.

“Oli hienoa juhlia diplomia ja nostaa esille kouluruokailua. Saadut onnentoivotukset lämmittivät sydäntä ja tästä on hyvä jatkaa työtä eteenpäin,” Markunmäki totesi juhlapäivän päätteeksi. Kouluruokadiplomin hakeminen on kannustanut jatkamaan yhteistyön kehittämistä ja seuraavana Orivedellä on suunnitteilla Makuaakkoset-diplomin® hakeminen yhdessä päiväkotien kanssa.

Teksti ja kuvat: Virpi Kulomaa


Yläkuva: Oriveden yhteiskoulun diplomia juhlistivat koululla liikennekasvatuspäivää viettämässä olleet Rovastinkankaan ja Kultavuoren koulun oppilaat. Kuvassa Moona-Maria Puputti (vas.), Jasse Valkila, palveluesimies Pirjo Markunmäki, Mikko Pitkänen, Iikka Uusi-Rauva, Senja Hannila ja vapaa-aikaohjaaja Petteri Lähteenmäki.