Siilinjärvellä Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomit® ovat tärkeitä työkaluja

Ammattikeittiöosaajat ry:n Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomit® on koettu Siilijärvelläkin hyödyllisiksi. Kunnan verkkosivuilla kerrotaan ylpeänä: ”Kaikissa Siilinjärven kunnan kouluissa on suoritettu kouluruokadiplomit.”

”Huhtikuun lopussa diplomi haettiin myös viimeiselle päiväkodille, suurimmalle Pilvilinnalle. Olemme olleet vuosia mukana toiminnassa ja pitäneet diplomit voimassa. Ne jäntevöittävät toimintaa, kehittävät keskustelua ja yhteistyötä asiakkaan kanssa ja ovat hyvä väline tarkastella yhdessä säännöllisesti asioita, kuten palvelusopimusta liitteineen. Näin huomataan, olemmeko ymmärtäneet, muistaneet ja tulkinneet sovitut asiat samoin. Suosittelen diplomien hakua kaikille kunnille. Ne ovat hyvä toimintamalli toteuttaa yhteisiä teemoja ja asioita ravitsemukseen, terveyteen, tapakasvatukseen ja kestävään kehitykseen liittyen”, Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki kertoo.

Sirpa Kurki_pienennetty kuva
Siilinjärven kunnan ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki työpisteellään. Kuva: Katja Hirvonen.

Vastuullisuus ei rakennu ilman koulujen ja ruokapalvelun hedelmällistä yhteistyötä.

”Olemme yksin voimattomia osallistamaan oppilaita, jos emme saa aikuisia kasvattajia mukaan viestiä viemään. Muutamilla kouluillamme on hienoja esimerkkejä hyvin toimivasta yhteistyöstä, mutta lisää kaipaisin.”

Yhteistyöllä uusia tapoja kouluravintolaan

Siilinlahden alakoulussa yksi tapa osallistaa oppilaita on koulukomitea, jossa on joka luokalta kaksi oppilasta vaikuttamassa yhteisiin päätöksiin. Viime syksynä koulussa kerättiin tietoa, mihin asioihin oppilaat haluaisivat tänä lukuvuonna vaikuttaa.

”Koulun kaikissa kolmessa yksikössä ruokala nousi ideoissa esiin. Meidän Saharan yksikössämme, jossa on oppilaita luokka-asteilla 3.-9., toivottiin lisää mieliruokapäiviä, aterioille enemmän hedelmiä ja mausteita sekä useammin ketsuppia. Sitten koulukomitea keskusteli, mitä muutoksia ajetaan eteenpäin”, Siilinlahden koulun Saharan yksikön koulukomiteaa vetävä luokanopettaja Heli Ruotsalainen kertoo.

Neljä edustajaa vei toiveita eteenpäin ja keskusteli ruokalan ravitsemistyöntekijä Tiina Holopaisen kanssa. Hän kertoi, miten tähteiden lajittelu oppilailta sujuu ja miten paljon ruokahävikkiä syntyy. Hävikin määrä hätkähdytti lapsia, ja koulukomitea halusi kertoa kuulemastaan muille. Aamunavauksessa valaistiin kaikille, mistä ja miten paljon jätettä syntyy ja kerrattiin kierrätysohjeet.

Myös toive hedelmistä poiki konkreettisen uudistuksen. Hävikin välttäminen liittyy siihenkin.

”Ruokalaan tehtiin värikäs nurkkaus, jossa on tarjolla edellisiltä päiviltä jääneitä hedelmiä. Lasten tekemä kyltti houkuttelee ottamaan niitä jälkiruuaksi.”

Oppilaiden toive, että salaattiainekset olisivat erillisissä lokeroissa eikä valmiiksi sekoitettuna joutuu sen sijaan koronan vuoksi vielä odottamaan toteutumista.

Ruokapalvelun ja koulun yhteistyö on Saharassa jatkuvaa. Oppilaat tekivät ruokalaan palautelaatikon, johon voi jättää lomakkeella ruusuja tai risuja keittiön väelle ja eteenpäin vietäväksi. Laatikon yläpuolelta voi lukea ruokapalvelun vastaukset kysymyksiin.

”Palautteella on iso merkitys”, on Ruotsalainen huomannut.

IMG_9647
Ahmon koulun Unesco-ryhmäläiset, vasemmalta Saana Pitkäkoski, Oona Kuivalainen, Iiris Kokkonen ja Riina Korolainen, ovat samaa mieltä: pitää opetella ottamaan ruokaa vain niin paljon kuin syö, sillä hävikki on kamalaa. Kuva: Silja Kärjä.

Maapallon teemapäivänä kouluruoka vahvasti esillä

Ahmon yläkoulussa ollaan valppaina vastuullisuudesta. Tänä vuonna koulun kaikki luokat osallistuivat 22.4. kansainväliseen Earth Day -teemapäivään.

”Oppilaat toivoivat kasvisruokaa ja tekivät ruokalaan ruokahävikkiin liittyviä julisteita”, Ahmon koulussa globaaleita aiheita toteuttavaa Unesco-ryhmää vetävä äidinkielen, kirjallisuuden ja ilmaisutaidon opettaja, lehtori Silja Kärjä kertoo.

Kasvislasagne ja hedelmät maistuivat vakavan asian ohessakin: ruokalassa oli esillä laminoidut kuvat ruoka-aineista, jotka oppilaat saivat laittaa hiilijalanjälkijärjestykseen, ja hiljattain käyttöön otetulta, lautasjätettä mittaavalta biovaa’alta ja roska-astiasta välitettiin suurelle screenille livestriimiä.

”Idea herättää ajatuksia jätteen määrästä lähti poikaoppilailta.”

Unesco-ryhmäläiset myös kiersivät päivän aikana luokissa pelauttamassa kuutta itse ideoimaansa peliä.

”Lasten ja nuorten tieto ympäristöasioista on lisääntynyt huimasti. Tämä on tärkeää työtä positiivisen tulevaisuudennäkemyksen säilyttämiseksi.”

Kärjä iloitsee myös oppilaiden ja koulun ruokapalveluiden hyvästä ja läheisestä suhteesta.

”Kierrätysasiat hoituvat, oppilaat ovat niistä kiinnostuneita ja kasvisruokaa voi saada joka päivä. Yhdessä saamme aikaan muutosta.”

Omia tuetaan vastuullisesti

Raha on kuntasektorilla aina tiukassa. ”Totta kai se asettaa rajoitteita, mutta tarkkana ollen olemme pystyneet toimimaan ja täyttämään sen, mikä pitää. Olemme mukana Sansian kilpailuttamissa elintarvikkeiden hankintasopimuksissa, se on tärkeää, ja meillä on kova tahtotila pitää hankinnoissa mukana lähituottajia ja tukea alueellista yrittäjyyttä.”

Siilinjärven ruokapalveluiden lähituoteostot ovat euromääräisesti yhdeksisen prosenttia elintarvikkeiden kokonaisostoista. Kunnan visio, vahva ja vastuullinen Siilinjärvi, näkyy konkretiana. Leipä, perunat, haukimassa, sipulit ja marjat löytyvät sadan kilometrin säteeltä.

”Omaa mansikkaa tarjoamme ympäri vuoden. Puuron kanssa keittona se on erittäin pidettyä.”

Paikallisista perinneruuista on kaiken ikäisten keskuudessa suosittu myös perunavelli. Sitä täytyy kuuden viikon kiertävillä ruokalistoilla olla. Kaiken kaikkiaan kunnan ruokapalveluissa arvostetaan kotimaisia ja satokauden mukaisia tuotteita.

Muutoksen tuulet puhaltavat myös Sirpa Kurjen työpöydällä. Hankesuunnitelmissa on muun muassa Ahmon koulukeskus.

”Odotamme sinne uutta keskuskeittiötä. Se on työssämme iso muutos, johon liittyy meille sopivimpien ja toimivimpien keittiöverkkoratkaisujen ja tuotantotapojen tarkastelua. Uuden suunnittelu on mukavaa ja mielenkiintoista.”

Teksti: Tuija Heikkilä
Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan AmmattikeittiöOsaaja 2/2021 -lehdessä toukokuussa 2021.

kouluruoka_300x100px

Makuaakkoset 300x100, jpg

Diplomeilla on jatkuva hakumahdollisuus – Vuonna 2018 suoritettujen diplomien uudelleen suorittaminen tämän vuoden loppuun mennessä

Voitte suorittaa uuden diplomin itsellenne sopivana ajankohtana. Vuonna 2018 suoritettujen diplomien uusiminen on ajankohtaista tänä vuonna. Tällöin niiden kolmen vuoden voimassaoloaika jatkuu katkeamatta. Suoritusajankohdan voit tarkistaa koululle ja päiväkodille toimitetusta diplomista. Koska pandemiatilanne on jatkunut ja aiheuttanut haasteita toiminnassanne, voitte poikkeuksellisesti suorittaa tänä keväänä ja syksyllä uusittavat diplomit vielä vuoden 2021 loppuun mennessä, jolloin niiden voimassaoloaika jatkuu.

Lisätietoa ja diplomin suorittaminen

Päiväkodeille: www.makuaakkosetdiplomi.fi
Kouluille: www.kouluruokadiplomi.fi
paivi.jamsen@amko.fi

Kuva: Samuel Hoisko, Neliömedia

5/2021 P.J.