
Ammattikeittiöosaajat ry toteutti kouluruokailun 70 vuotis -juhlavuoden kunniaksi juttusarjan Miten Suomessa kouluruokaillaan juhlavuonna 2018. Jutuissa kuvattiin tämän päivän kouluruokailua eri puolilla Suomea kaupungeissa ja haja-asutusalueilla niin pienissä kuin isoissakin kouluissa näkökulmaa vaihdellen.
Juttusarjassa julkaistiin yhteensä kymmenen juttua ja kaksi videota. Voit lukea kaikki jutut ja katsoa videot tältä sivustolta Ajankohtaista-osiosta.
Lämpimät kiitokset kaikille juttusarjan tekoon osallistuneille! Olemme saaneet yhdessä edistää myönteistä kouluruokailupuhetta.

Mielenkiintoinen ja antoisa matka eri paikkakuntien kouluihin
Kävimme tapaamassa koulujen ruokapalvelu- ja opetushenkilöstöä, rehtoreita ja koululaisia kouluruokailun 70-vuotis juhlavuoden merkeissä. Meillä on ollut ilo tutustua ammattitaitoiseen kouluruokailun toteutukseen erilaisissa kouluissa ympäri Suomea.
Juttusarja lähti liikkeelle Tampereelta Tammelan koululta ja päättyi Kurikan yhteiskoululle. Siinä välissä piipahdimme Torniossa, Haaparannassa, Kajaanissa, Kirkkonummella, Jyväskylässä, Salossa, Köyliössä ja Peräseinäjoella. Kajaanissa kuvatussa videossa tapaamme koulun rehtorin ja ruokapalveluvastaavan sekä kaupungin ruokapalvelupäällikön ja oppilaskunnan edustajia. Kurikan yhteiskoululla tuotetussa videossa tutustumme monipuolisiin Kouluruoka 70 vuotta -messuihin.
Matkan varrella on ollut mukava tavata innostuneita tekijöitä, nähdä yhdessä tekemisen meininkiä ja kuulla iloista puheensorinaa ruuan ympärillä. Kaikille koululaisille maksuton kouluruokailu on parhaimmillaan ruuasta nauttimista, yhdessä ruokailemista, ruokakasvatusta sekä terveyden ylläpitämistä ja edistämistä. Kouluruokailu on sosiaalinen innovaatio, joka luo tasa-arvoista perustaa oppilaiden kasvulle ja kehitykselle.
Kouluruokailussa tehdään hienoja juttuja – Poimintoja eri kouluista:
- ruokailussa pyritään mahdollisimman kiireettömään, meluttomaan ja miellyttävään kokemukseen
- koululaisten palautetta kuunnellaan herkällä korvalla
- kouluruokailussa annetaan tapakasvatusta ja saadaan vatsan täytettä ja voimia opiskeluun
- salaateissa käytetään sesongin kasviksia ja paljon papuja
- oppilaat pääsevät säännöllisesti vaikuttamaan kouluruokailun suunnitteluun ja toteutukseen mm. koulun ruokaraadissa
- ympäristö- ja uskallusviikon aikana edistetään kasvisten käyttöä
- oppilaiden ehdotukset kannustivat ruokapalveluita suunnittelemaan ruokalistoja niin, että toinen päivittäin tarjolla olevista ruoista on mausteisempi vaihtoehto
- valinnanvaran lisääntyminen kouluruoassa auttaa lisäämään oppilaiden osallistumista kouluruokailuun
- ruokaraadit voivat toimia ruokakasvatuksen osana: niiden avulla voidaan vahvistaa oppilaiden osallisuutta
- ruokapalveluvastaava arvostaa rooliaan yhtenä koulun tärkeistä aikuisista ja pitää tärkeänä läsnäoloaan ruokailussa
- hyötykasvien viljely koulun edustan kasvimaalla ja viljelylaatikoissa on osa ruokakasvatusta
- oppilaita on motivoinut eniten sellaiset ruokakasvatustoimet, jotka osallistavat heitä toimimaan
- rehtorin mukaan kouluruokailu on koulun paras tunti, vaikka opettajat hyviä tunteja pitävätkin
- kansainvälisyys näkyy ruokalistoilla. Toiveruuat kertovat muuttuvasta maailmasta, globalisaatiosta ja lisääntyneestä matkustelusta
- vaihto-oppilaat pitivät suomalaista kouluruokailujärjestelmää kaiken kaikkiaan hienona mahdollisuutena, koska omassa kotimaassa ei tarjota kouluruokaa
Lue kaikki jutut: Ajankohtaista-osiosta.
Kuvat: Samuel Hoisko (kaikki muut kuvat paitsi jutun alin kuva), Jussi Kovunen (alin kuva)
Teksti: Päivi Jämsén/Ammattikeittiöosaajat ry
Juttu liittyy Miten Suomessa kouluruokaillaan kouluruokailun 70-vuotis juhlavuonna 2018? -juttusarjaan. Ammattikeittiöosaajat ry esittelee juttusarjassa kouluruokailua erityyppisissä kouluissa ”Hangosta Utsjoelle”. Juttuja julkaistaan noin kerran kuukaudessa juhlavuoden aikana. Juttusarjan toteutumista tukee Maa- ja metsätalousministeriö.