Kyselyn yhteenveto
0 / 45 kysymykseen vastattu
Kysymykset:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
Lisätietoja
Kouluruokadiplomia® haetaan vastaamalla alla olevaan kyselyyn. Diplomin saannin kriteerinä on kyselytestin läpäiseminen onnistuneesti.
Kysymykset ovat muodoltaan kyllä/ei-väittämiä. Kyselyyn vastaaminen perustuu itsearviointiin.
Jos kyselyn suorittaa onnistuneesti (85 % kyllä-vastauksia), tulee suorituksen päätteeksi ilmoitus kyselyn läpäisemisestä. Tämän jälkeen täytetään yhteystietolomake, johon merkitään koulun ja ruokapalveluntuottajan yhteystiedot. Voit tarkastaa yhteystietolomakkeeseen merkittävät tiedot ennen kyselyn tekemistä tästä linkistä.
Ansökan om Skolmatdiplomet® sker genom att göra testet nedan. För att beviljas diplomet måste man klara testet.
Frågorna är ja/nej-påståenden. Utförandet av testet utgår från en självbedömning.
Om testet lyckas (man svarar ja på minst 85 procent av påståendena) får man ett meddelande om detta. Efter detta ska man fylla i en blankett med sklolans och måltidsproducentens kontaktuppgifter. Anvisningar om hur blanketten fylls i finns på denna länk (på finska).
Apply for a School Lunch Diploma by responding to the survey below. In order to receive the diploma, you must successfully complete the survey.
Questions are in a yes/no format. The survey is based on self-assessment.
If you complete the survey successfully (85% of yes-statements apply), you will be notified that you have passed after the survey. After this, please fill in contact information for the school and catering services provider on the contact details form. Before completing the survey, you can check the information that you will need for the contact details form by clicking this link.
Olet vastannut tähän kyselyyn jo aiemmin. Et voi suorittaa sitä uudelleen.
Kyselyä ladataan...
Sinun on kirjauduttava tai rekisteröidyttävä vastataksesi kyselyyn.
Sinun on vastattava seuraavaan kyselyyn, jotta voit aloittaa tämän kyselyn:
Tulokset
Aika on loppunut
Sait 0 / 0 pistettä, (0)
Kategoriat
- Ei kategorisoitu 0%
- Diplomin kysymykset 0%
-
Onnittelut Kouluruokadiplomin® suorittamisesta!
Täyttäkää diplomin toimitusta ja laskutusta varten alla oleva yhteystietolomake. Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.
Grattis till Skolmatdiplomet®!
Fyll i kontaktuppgifterna nedan för leverans och fakturering av diplomet. Fält märkta med asterisk (*) är obligatoriska.
Congratulations on completing a School Lunch Diploma®!
Please fill in the following contact form for the delivery of your diploma and for invoicing. Fields marked with an asterisk (*) are compulsory.
-
Palaa kehittämään toimintaa.
Valitettavasti Kouluruokadiplomin® saannin kriteerit eivät vielä täyttyneet. Kriteereihin voi tutustua sivustossa http://www.kouluruokadiplomi.fi, josta saa myös vinkkejä kouluruokailun kehittämiseen. Kehitystoimien jälkeen diplomia kannattaa hakea uudelleen.
Verksamheten behöver utvecklas.
Tyvärr uppfylls inte kriterierna för Sklomatdiplomet® i nuläget. Kriterierna finns på adressen http://www.kouluruokadiplomi.fi där man även hittar tips för att förbättra måltiderna på daghemmet. När förbättringarna har genomförts kan man ansöka om diplomet på nytt.
Think about making some improvements.
Unfortunately you have not yet met the criteria required to receive a School Lunch Diploma®. Read more about the criteria at http://www.kouluruokadiplomi.fi, where you can also find tips on how to develop school lunches and mealtimes. After improvements have been made, we encourage you to re-apply.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- Vastattu
- Esikatsele
-
Kysymys 1/45
1. Kysymys
OPETUSSUUNNITELMA JA SOPIMUSASIAT
Kouluruokailun kehittäminen on osa kuntamme hyvinvointistrategiaa.
LÄROPLANEN OCH AVTALSFRÅGOR
Utvecklingen av skolmåltiden är inskriven i kommunens välfärdsstrategi.
EDUCATION PLAN AND CONTRACTUAL MATTERS
School lunch development is set out in the city’s or municipality’s strategy.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 2/45
2. Kysymys
Koulumme opetussuunnitelmaan on kirjattu kouluruokailun kasvatukselliset tavoitteet sekä sen järjestämisen ja ohjauksen periaatteet.
I skolans undervisningsplan finns inskrivet skolmåltidens pedagogiska mål samt principerna för dess organisering och styrning.
Our curriculum includes the educational objectives of lunch breaks and the principles for organizing and supervising school lunch.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 3/45
3. Kysymys
Ruokapalvelun toteuttaminen perustuu tilaajan ja tuottajan väliseen palvelusopimukseen.
Förverkligandet av måltidstjänsterna utgår från ett serviceavtal mellan beställaren och producenten.
Catering is implemented by means of a service agreement between the client and supplier.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 4/45
4. Kysymys
Palvelusopimuksessa on määritelty ateriakokonaisuudet, annoskoot ja tarjottavan ruoan ravitsemuksellinen laatu.
I serviceavtalet ingår fastställda måltidshelheter, portionsstorlekar och den näringsmässiga kvaliteten på maten som serveras.
The service agreement specifies meals for different age groups, portion sizes and the nutritional quality of the food served.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 5/45
5. Kysymys
RUOKAILUTILANNE
Lounas tarjotaan koulussamme aikaisintaan klo 10.30.
MÅLTIDSSITUATIONEN
I vår skola serveras lunchen tidigast kl. 10.30.
MEALTIMES
Our school serves lunch at 10:30 a.m. at the earliest.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 6/45
6. Kysymys
Koulussamme on porrastetut ruokailuajat jonojen välttämiseksi.
Man har indelat mattiderna i vår skola för att undvika köer.
We have introduced overlapping lunch breaks at our school to minimize queueing..
Oikein
Väärin
-
Kysymys 7/45
7. Kysymys
Koululounas on mahdollista syödä kiireettömästi.
Skollunchen kan intas utan brådska.
Lunch can be eaten without rushing.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 8/45
8. Kysymys
Koulussamme on panostettu ruokailuympäristön viihtyvyyteen, kuten somistukseen, valaistukseen ja akustiikkaan.
I vår skola har man satsat på en trivsam restaurang t.ex. genom dekorering, belysning och akustik.
We have created pleasant surroundings for lunch by paying attention to interior lighting, acoustics, and decoration.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 9/45
9. Kysymys
Päällysvaatteille ja repuille on säilytystilat ruokailutilan ulkopuolella.
Det finns förvaringsutrymmen för ytterkläder och ryggsäckar utanför vår skolrestaurang.
There is a designated area for coats and school bags outside the school restaurant.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 10/45
10. Kysymys
Koulussamme oppilasryhmää (enintään 35 oppilasta) kohden toimii ohjaavana esimerkkiruokailijana vähintään yksi aikuinen.
I vår skola finns det minst en vuxen som fungerar som handledande matgäst för varje elevgrupp (högst 35 elever).
At our school we have at least one adult per pupil group (max. 35 pupils) who supervises the lunch and sets an example for the pupils..
Oikein
Väärin
-
Kysymys 11/45
11. Kysymys
Esimerkkiruokailija tai ohjaaja on tietoinen tehtävästään, tavoitteistaan ja roolistaan.
Den handledande matgästen eller handledaren är medveten om sin uppgift, sina mål och sin roll.
School lunch supervisors understand their tasks, goals, and role.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 12/45
12. Kysymys
Ruokapalveluhenkilöstömme auttaa ja opastaa ruokailutilanteessa.
Vår matservicepersonal hjälper och ger råd i måltidssituationen.
Our catering staff keep the school restaurant clean during meals.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 13/45
13. Kysymys
Ruokapalveluhenkilöstömme huolehtii oppilasravintolan siisteydestä ruokailun aikana.
Matservicepersonalen sköter om skolrestaurangs renlighet under måltiden.
Our catering staff keep the school restaurant clean during meals.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 14/45
14. Kysymys
YHTEISTYÖ
Kouluruokailu on kytketty osaksi opetusta (esimerkiksi tapakasvatus ruokailutilanteessa sekä oppiaineissa kuten ravitsemus-, terveys- ja kestävyyskasvatus).
SAMARBETE
Skolmåltiden är sammanlänkad med undervisningen (t.ex. uppfostran till goda seder i måltidssituationen samt exempelvis närings-, hälso- och hållbarhetsfostran i läroämnena).
COOPERATION
School lunch has been integrated into teaching (e.g. dining etiquette and lessons focusing on nutrition, health and sustainability).
Oikein
Väärin
-
Kysymys 15/45
15. Kysymys
Oppilaita kannustetaan osallistumaan kouluruokailun ja ruokailuhetkien suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin.
Eleverna uppmuntras att delta i planeringen, förverkligandet och utvärderingen av skolmåltiderna.
Pupils are encouraged to participate in the planning, implementation and evaluation of school lunches.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 16/45
16. Kysymys
Oppilailla on mahdollisuus suorittaa TET-harjoittelu kouluravintolassamme (yläkoulussa)/ja/tai tutustua muutoin keittiön toimintaan tai ruoanvalmistukseen ohjatun opastuksen kautta.
Eleverna har möjlighet att göra sin PRAO i vår skolrestaurang (på högstadiet) och/eller i övrigt bekanta sig med kökets verksamhet eller med matlagning via styrd handledning.
Pupils have the opportunity to complete TET work experience in our school restaurant (lower secondary school)/and/or learn more about how the kitchen operates or about cooking under guidance.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 17/45
17. Kysymys
Koulussamme on säännöllisesti kokoontuva raati, kuten ravintola- tai ruokatoimikunta, jossa ovat edustettuina esimerkiksi koulun opetus- ja ruokapalveluhenkilöstö, oppilaat, vanhemmat ja kouluterveydenhoitaja.
Det finns en jury i vår skola som samlas regelbundet. Juryn kan vara t.ex. en matkommitté, där skolans undervisningspersonal, elever, föräldrar och skolhälsovårdare är representerade.
Our school has a school lunch committee that meets regularly. The committee members represent for example teachers, catering staff, pupils, parents, and the school nurse.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 18/45
18. Kysymys
VIESTINTÄ
Viikkoruokalista on esillä oppilasravintolassa ja koulun/ruokapalveluntuottajan/kunnan verkkosivuilla.
KOMMUNIKATION
Menyn finns i skolrestaurangen och på skolans/måltidsserviceproducentens/kommunens webbplats.
COMMUNICATION
The weekly menu is displayed in the school restaurant and on the school’s/catering service provider’s/municipality’s website.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 19/45
19. Kysymys
Ruokapalveluntuottajan yhteystiedot ovat selkeästi esillä koulun, kunnan ja ruokapalveluntuottajan verkkosivuilla ja koulun digitaalisella työpöydällä (esimerkiksi Wilmassa).
Matserviceproducentens kontaktuppgifter finns tydligt presenterade på skolans, kommunens och serviceproducentens webbsidor och skolans elektroniska arbetsbord (exempelvis i Wilma).
The contact information for the catering service provider is easy to find on the websites of the school, municipality, and catering service provider as well as on the school’s web interface (e.g. Wilma).
Oikein
Väärin
-
Kysymys 20/45
20. Kysymys
Tiedotamme kouluruokailun järjestämisestä ja periaatteista sidosryhmiä (mm. asiakkaita, vanhempia, kunnanvaltuutettuja ja tavarantoimittajia).
Vi informerar intressentgrupper (bl.a. kunder, föräldrar, kommunfullmäktige och varuleverantörer) om skolmåltidens arrangemang och principer.
We send information about the principles and organization of school lunch to various interest groups (for example, to customers, parents, the local council and suppliers).
Oikein
Väärin
-
Kysymys 21/45
21. Kysymys
Ruokapalveluhenkilöstöllämme on mahdollisuus esitellä toimintaansa vanhempainilloissa ja oppitunneilla.
Personalen på måltidstjänsterna kan presentera sin verksamhet under föräldrakvällar och lektioner.
Our catering service staff have the opportunity to talk about their operations at parents’ evenings and in the classroom.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 22/45
22. Kysymys
Tarjoamme säännöllisesti vanhemmille ja huoltajille mahdollisuuden tutustua kouluruokailuun esimerkiksi teemapäivän tai vanhempainillan yhteydessä tai tuottamalla muuta tiedotusmateriaalia.
Vi erbjuder regelbundet föräldrar och vårdnadshavare möjlighet att bekanta sig med skolmåltiden t.ex. i samband med en temadag eller föräldrakväll eller genom att producera övrigt informationsmaterial.
We provide parents and guardians with regular opportunities to learn more about school lunches, for example, during parents’ evenings or special theme days, or by producing more information material.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 23/45
23. Kysymys
Ruokapalveluille voi antaa palautetta jatkuvasti sekä kohdennetusti.
Det är möjligt att ständigt och detaljerat ge respons till måltidstjänsterna.
It is possible to give continuous and targeted feedback to the catering services.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 24/45
24. Kysymys
RAVITSEMUSSUOSITUSTEN MUKAINEN RUOKAILU
Noudatamme ruokalistojen suunnittelussa ja ruokailun toteuttamisessa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuositusta.
MÅLTIDER SOM UPPFYLLER NÄRINGSREKOMMENDATIONERNA
Vi följer Statens näringsdelegations rekommendationer för skolmåltider när menyerna planeras och måltiderna genomförs.
COMPLIANCE WITH NUTRITIONAL RECOMMENDATIONS
We plan our menus and organize school lunch according to the recommendations of the National Nutrition Council.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 25/45
25. Kysymys
Ruokalistamme sisältää vähintään viiden viikon jaksolle vakioidun reseptiikan.
Vår matsedel innehåller standardiserade recept för minst fem veckor långa perioder.
Our menu cycle is at least 5 weeks and we use standardized recipes.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 26/45
26. Kysymys
Oppilasravintolassamme on tarjolla vähintään kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruoka.
I vår skolrestaurang serveras alltid minst två alternativa huvudrätter, av vilka en är en vegetarisk rätt.
Our school restaurant offers at least two main course options each day. One of these options is always a vegetarian dish.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 27/45
27. Kysymys
Toteutamme erityisruokavaliot voimassa olevien ohjeiden ja suositusten mukaisesti yhteistyössä huoltajien ja kouluterveydenhuollon kanssa.
Vi tar hänsyn till specialdieter enligt befintliga anvisningar och rekommendationer i samarbete med vårdnadshavarna och skolhälsovården.
We accommodate special diets in accordance with valid instructions and recommendations in cooperation with parents and guardians and school health care.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 28/45
28. Kysymys
Ravintolassamme on tarjolla pehmeää, kuitupitoista täysjyväleipää vähintään kaksi kertaa viikossa.
I vår restaurang serveras mjukt, fiberrikt fullkornsbröd minst två gånger i veckan.
Our school restaurant serves soft, high-fibre wholemeal bread at least twice a week.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 29/45
29. Kysymys
Seuraamme ruokien ravitsemuslaatua ja arvioimme sitä ravitsemuskriteereillä (esimerkiksi VRN:n ravitsemuskriteerit, Sydänmerkki-ateria tai ajan tasalla olevat reseptiikkaohjelmien ravintoainelaskelmat).
Vi följer upp måltidernas näringskvalitet och bedömer dem enligt näringskriterier (exempelvis Statens näringsdelegations näringskriterier, Hjärtmärket-måltid eller uppdaterade näringskalkyler i receptprogram).
We monitor the nutritional quality of food and assess it using nutritional criteria (e.g. the NNC’s nutritional recommendations, Heart Symbol-compliant meals or up-to-date nutritional value calculations from recipe programs).
Oikein
Väärin
-
Kysymys 30/45
30. Kysymys
Oppilasravintolassamme on päivittäin esillä lautasmallin mukainen malliannos ja ruokien tarjoilujärjestys noudattaa malliaterian vaatimuksia.
En näringsriktig modellportion finns alltid framme i vår skolrestaurang och rätternas serveringsordning följer modellportionens krav.
A sample portion based on the recommended plate model is displayed daily at our school restaurant. In addition, the order in which food is served supports the plate model.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 31/45
31. Kysymys
Pääruuista kasvisruokavaihtoehto on oppilasravintolassamme tarjolla ensimmäisenä linjastossa.
I vår elevrestaurang är det vegetariska måltidsalternativet det första i lunchmatslinjen.
In our pupil restaurant, the vegetarian main meal option is the first in the lunch serving line.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 32/45
32. Kysymys
Välipalatarjoilu on toteutettu ravitsemussuositusten mukaisesti.
Mellanmål som serveras i vår skola har planerats enligt näringsrekommendationerna.
We serve snacks that comply with nutritional recommendations.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 33/45
33. Kysymys
Ruokapalvelun tuottaja käyttää elintarvikkeiden kilpailutuksessa ja hankinnassa hinnan lisäksi useita eri valintakriteerejä, joista tärkeimpinä ravitsemuslaatu ja vastuullisuus.
Måltidstjänsteproducenten använder vid upphandling och införskaffning av livsmedel flera olika urvalskriterier utöver priset, av vilka de viktigaste är näringskvalitet och hållbar utveckling.
The catering services provider uses several selection criteria in addition to price when procuring and tendering foodstuffs, the most important of which are nutritional quality and sustainable development.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 34/45
34. Kysymys
RUOKATURVALLISUUS
Ruokapalvelussamme on tehty Oiva-arviointeja ja Oiva-raportti on julkisesti nähtävillä.
MATTRYGGHET
Det har utförts en Oiva-utvärdering för våra måltidstjänster och Oiva-rapporten är offentligt tillgänglig.
FOOD SAFETY
Oiva assessments have been carried out in our catering services and an Oiva report is publicly available.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 35/45
35. Kysymys
Ruokapalvelutyöntekijämme ovat suorittaneet tai suorittamassa vähintään ravitsemisalan perustutkintoa.
De anställda på måltidstjänsterna har avlagt, eller håller på att avlägga, minst grundexamen inom näringsbranschen.
Our catering services employees have completed or are in the process of completing at the very least a basic degree in nutrition.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 36/45
36. Kysymys
Ruokapalveluhenkilöstömme saa ravitsemukseen, erityisruokavalioiden valmistamiseen, omavalvontaan ja asiakaspalveluun liittyvää täydennyskoulutusta.
Personalen inom måltidstjänsterna ges fortbildning i näring, specialdieter, egenkontroll och kundbetjäning.
Our catering services staff receive supplementary training in nutrition, preparing food for special dietary requirements, self-supervision and customer service.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 37/45
37. Kysymys
Ruokapalveluesihenkilöt seuraavat Ruokaviraston ja muiden vastaavien valvontaviranomaisten ajantasaisia ohjeita.
Förpersonerna på måltidstjänsterna följer Livsmedelsverkets och övriga motsvarande tillsynsmyndigheters aktuella anvisningar.
Our catering services supervisors monitor current guidelines issued by the Finnish Food Safety Authority Evira and other corresponding supervisory authorities.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 38/45
38. Kysymys
Meillä on toimiva ja ajantasainen varautumissuunnitelma poikkeusoloja ja häiriötilanteita varten.
Vi har en fungerande och uppdaterad beredskapsplan för undantagsförhållanden och störningar.
We have an up-to-date and functional preparedness plan for exceptional circumstances and disruption.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 39/45
39. Kysymys
RUOKAKULTTUURI JA VASTUULLISUUS
Ruokapalveluissamme on käytössä päivitetty, ruokapalvelutyöntekijöiden ja sidosryhmien tiedossa oleva vastuullisuusohjelma.
MATKULTUR OCH MILJÖ
Våra måltidstjänster följer ett uppdaterat hållbarhetsprogram, som måltidstjänsternas personal och intressenter känner till.
FOOD CULTURE AND THE ENVIRONMENT
Our catering services use an updated sustainability programme of which catering employees and interest groups have been made aware.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 40/45
40. Kysymys
Vastuulliset toimintatavat otetaan esille työntekijöiden perehdytyksessä ja varmistetaan, että jokainen ymmärtää vastuullisen toiminnan tavoitteet.
Ansvarsfulla metoder tas upp under introduktionen av arbetstagarna och det säkerställs att var och en förstår målen för en ansvarsfull verksamhet.
Sustainable operating methods are highlighted during employee introduction, and it is ensured that everyone understands the objectives of sustainable operations.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 41/45
41. Kysymys
Ruokavuoden juhlapäivät ja vuodenaikojen kierto sekä paikallinen ruokakulttuuri näkyvät ruokalistallamme.
Fester och de olika årstiderna samt den lokala matkulturen uppmärksammas i vår meny.
Our menu incorporates celebrations in the culinary year and seasonal variation, as well as local food culture.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 42/45
42. Kysymys
Vähennämme punaisen lihan osuutta reseptiikassa ja lisäämme kasviproteiinia pääraaka-aineenaan sisältävien ruokien osuutta.
Vi minskar andelen rött kött i våra recept och ökar andelen rätter med växtprotein som huvudingrediens.
We are reducing the share of red meat in our recipes and increasing the share of foods that contain plant protein as the main ingredient.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 43/45
43. Kysymys
Seuraamme hävikkiä säännöllisesti ja meillä on toimivat käytännöt mitata, kirjata ja vähentää ruokahävikkiä.
Vi kontrollerar svinnet regelbundet och har fungerande rutiner för att mäta, registrera och minska matsvinnet.
We regularly monitor waste and have functional practices for measuring, recording, and reducing food waste.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 44/45
44. Kysymys
Meillä on käytössä toimiva konsepti ylijäämäruoan hyödyntämiseen, edelleen myymiseen tai lahjoittamiseen.
Vi använder ett fungerande koncept för att utnyttja, sälja vidare eller skänka bort överbliven mat.
We use a functional concept for utilising, reselling or donating leftover food.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 45/45
45. Kysymys
Lajittelemme jätteet ja suosimme kierrätystä.
Vi sorterar soporna och föredrar återvinning.
We sort our waste and choose to recycle.
Oikein
Väärin