Kyselyn yhteenveto
0 / 45 kysymykseen vastattu
Kysymykset:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
Lisätietoja
Näillä sivuilla voit tutustua Kouluruokadiplomin® kysymyssarjaan ja harjoitella diplomin hakua.
Harjoittele diplomia -testi sisältää samat kysymykset kuin varsinaisen diplomin hakuun tarkoitettu Hae diplomia -suoritustesti.
Kysymykset ovat muodoltaan kyllä/ei-väittämiä. Kyselyyn vastaaminen perustuu itsearviointiin. Diplomin saannin kriteerinä on kyselytestin läpäiseminen onnistuneesti, jolloin 85 % on kyllä-vastauksia.
Harjoittelutestin läpäisemisen jälkeen voit siirtyä diplomin hakuun tästä linkistä.
Du kan bekanta dig med frågorna och ansökningen av Skolmatdiplomet® på de här sidorna.
Öva för diplomet-testet innehåller samma frågor som själva testet för att ansöka om diplomet.
Frågorna är ja/nej-påståenden. Testet utgår från självbedömning. Kriterierna för erhållande av diplomet uppfylls om man svarar ja på minst 85 procent av påståendena.
Om du klarar övningstestet kan du gå vidare till att ansöka om diplomet.
You can learn more about the School Lunch Diploma® questions and practice applying for a diploma on these pages.
The ”Diploma practice” test includes the same questions as the ”Apply for a diploma” test, which is the real test that you must complete to obtain a diploma.
The questions are in a yes/no format. The survey is based on self-assessment. The diploma requires you to complete the survey successfully, which means that 85% of the yes-statements apply to your daycare centre.
If you pass the practice test, you can apply for a diploma by clicking this link.
Olet vastannut tähän kyselyyn jo aiemmin. Et voi suorittaa sitä uudelleen.
Kyselyä ladataan...
Sinun on kirjauduttava tai rekisteröidyttävä vastataksesi kyselyyn.
Sinun on vastattava seuraavaan kyselyyn, jotta voit aloittaa tämän kyselyn:
Tulokset
Aika on loppunut
Sait 0 / 0 pistettä, (0)
Kategoriat
- Diplomin kysymykset 0%
-
Hienoa!
Harjoittelutestin mukaan Kouluruokadiplomin® kriteerit täyttyvät. Nyt kannattaa siirtyä diplomin hakuun: Hae diplomia.
Grattis!
Enligt övningstestet uppfylls kriterierna för Skolmatdiplomet®. Nu lönar det sig att ansöka om diplomet.
Great!
The practice test indicates that the criteria for a School Lunch Diploma® have been met. Apply for your diploma by clicking this link: Apply for a Diploma.
-
Kehitä vielä toimintaa!
Valitettavasti Kouluruokadiplomin® saannin kriteerit eivät harjoittelutestin mukaan vielä täyttyneet.
Kriteereihin voi tutustua sivustossa http://www.kouluruokadiplomi.fi, josta saa myös vinkkejä kouluruokailukehittämiseen. Kehitystoimien jälkeen diplomia kannattaa hakea uudelleen.
Verksamheten måste ännu utvecklas!
Tyvärr uppfylls inte kriterierna för Skolmatdiplomet® i nuläget enligt övningstestet.
Kriterierna finns på adressen http://www.kouluruokadiplomi.fi där du även hittar tips för att förbättra måltiderna i daghemmet. Efter att förbättringarna genomförts kan man ansöka om diplomet pånytt.
There’s still room for improvement!
Unfortunately the practice test indicates that you have not yet met the criteria required to receive a School Lunch Diploma®.
Read more about the criteria at http://www.kouluruokadiplomi.fi where you can also find tips on how to develop daycare centre mealtimes. After improvements have been made, we encourage you to re-apply.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- Vastattu
- Esikatsele
-
Kysymys 1/45
1. Kysymys
OPETUSSUUNNITELMA JA SOPIMUSASIAT
Kouluruokailun kehittäminen on osa kuntamme hyvinvointistrategiaa.
LÄROPLANEN OCH AVTALSFRÅGOR
Utvecklingen av skolmåltiden är inskriven i kommunens välfärdsstrategi.
EDUCATION PLAN AND CONTRACTUAL MATTERS
School lunch development is set out in the city’s or municipality’s strategy.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 2/45
2. Kysymys
Koulumme opetussuunnitelmaan on kirjattu kouluruokailun kasvatukselliset tavoitteet sekä sen järjestämisen ja ohjauksen periaatteet.
I skolans undervisningsplan finns inskrivet skolmåltidens pedagogiska mål samt principerna för dess organisering och styrning.
Our curriculum includes the educational objectives of lunch breaks and the principles for organizing and supervising school lunch.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 3/45
3. Kysymys
Ruokapalvelun toteuttaminen perustuu tilaajan ja tuottajan väliseen palvelusopimukseen.
Förverkligandet av måltidstjänsterna utgår från ett serviceavtal mellan beställaren och producenten.
Catering is implemented by means of a service agreement between the client and supplier.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 4/45
4. Kysymys
Palvelusopimuksessa on määritelty ateriakokonaisuudet, annoskoot ja tarjottavan ruoan ravitsemuksellinen laatu.
I serviceavtalet ingår fastställda måltidshelheter, portionsstorlekar och den näringsmässiga kvaliteten på maten som serveras.
The service agreement specifies meals for different age groups, portion sizes and the nutritional quality of the food served.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 5/45
5. Kysymys
RUOKAILUTILANNE
Lounas tarjotaan koulussamme aikaisintaan klo 10.30.
MÅLTIDSSITUATIONEN
I vår skola serveras lunchen tidigast kl. 10.30.
MEALTIMES
Our school serves lunch at 10:30 a.m. at the earliest.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 6/45
6. Kysymys
Koulussamme on porrastetut ruokailuajat jonojen välttämiseksi.
Man har indelat mattiderna i vår skola för att undvika köer.
We have introduced overlapping lunch breaks at our school to minimize queueing..
Oikein
Väärin
-
Kysymys 7/45
7. Kysymys
Ruokailuun on varattu aikaa vähintään 30 minuuttia.
Man har reserverat minst 30 minuter för måltiden i vår skola.
The duration of the lunch break is at least 30 minutes.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 8/45
8. Kysymys
Koulussamme on panostettu ruokailuympäristön viihtyvyyteen, kuten somistukseen, valaistukseen ja akustiikkaan.
I vår skola har man satsat på en trivsam restaurang t.ex. genom dekorering, belysning och akustik.
We have created pleasant surroundings for lunch by paying attention to interior lighting, acoustics, and decoration.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 9/45
9. Kysymys
Päällysvaatteille ja repuille on säilytystilat ruokailutilan ulkopuolella.
Det finns förvaringsutrymmen för ytterkläder och ryggsäckar utanför vår skolrestaurang.
There is a designated area for coats and school bags outside the school restaurant.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 10/45
10. Kysymys
Tarjoilulinjastomme on suunniteltu siten, että jonottajat eivät häiritse ruokailijoita.
Vår serveringslinje är planerad så att de som står i kö inte stör matgästerna.
Our food serving lines have been designed to minimize disturbance to pupils who are eating.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 11/45
11. Kysymys
Koulussamme oppilasryhmää (enintään 35 oppilasta) kohden toimii ohjaavana esimerkkiruokailijana vähintään yksi aikuinen.
I vår skola finns det minst en vuxen som fungerar som handledande matgäst för varje elevgrupp (högst 35 elever).
At our school we have at least one adult per pupil group (max. 35 pupils) who supervises the lunch and sets an example for the pupils..
Oikein
Väärin
-
Kysymys 12/45
12. Kysymys
Esimerkkiruokailija tai ohjaaja on tietoinen tehtävästään, tavoitteistaan ja roolistaan.
Den handledande matgästen eller handledaren är medveten om sin uppgift, sina mål och sin roll.
School lunch supervisors understand their tasks, goals, and role.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 13/45
13. Kysymys
Ruokapalveluhenkilöstömme auttaa ja opastaa ruokailutilanteessa.
Vår matservicepersonal hjälper och ger råd i måltidssituationen.
Our catering staff keep the school restaurant clean during meals.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 14/45
14. Kysymys
Ruokapalveluhenkilöstömme huolehtii oppilasravintolan siisteydestä ruokailun aikana.
Matservicepersonalen sköter om skolrestaurangs renlighet under måltiden.
Our catering staff keep the school restaurant clean during meals.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 15/45
15. Kysymys
YHTEISTYÖ
Kouluruokailu on kytketty osaksi opetusta (esimerkiksi tapakasvatus ruokailutilanteessa sekä oppiaineissa kuten ravitsemus-, terveys- ja kestävyyskasvatus).
SAMARBETE
Skolmåltiden är sammanlänkad med undervisningen (t.ex. uppfostran till goda seder i måltidssituationen samt exempelvis närings-, hälso- och hållbarhetsfostran i läroämnena).
COOPERATION
School lunch has been integrated into teaching (e.g. dining etiquette and lessons focusing on nutrition, health and sustainability).
Oikein
Väärin
-
Kysymys 16/45
16. Kysymys
Oppilaita kannustetaan osallistumaan kouluruokailun ja ruokailuhetkien suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin.
Eleverna uppmuntras att delta i planeringen, förverkligandet och utvärderingen av skolmåltiderna.
Pupils are encouraged to participate in the planning, implementation and evaluation of school lunches.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 17/45
17. Kysymys
Oppilailla on mahdollisuus osallistua nuorempien oppilaiden ruokailun ohjaukseen sekä oppilasravintolan kattamiseen, siistimiseen tai somistamiseen.
Våra elever har möjlighet att delta i måltidshandledning för yngre elever, dukning och städning i skolrestaurangen samt dekorering av skolrestaurangen.
Our pupils may participate in supervising younger pupils, setting tables in the school restaurant, cleaning tables in the school restaurant and/or decorating the school restaurant.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 18/45
18. Kysymys
Oppilailla on mahdollisuus suorittaa TET-harjoittelu kouluravintolassamme.
Våra elever har möjlighet att göra sin PRAO i den egna skolrestaurangen.
The pupils may participate in the work experience programme in the school restaurant.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 19/45
19. Kysymys
Koulussamme on säännöllisesti kokoontuva raati, kuten ravintola- tai ruokatoimikunta, jossa ovat edustettuina mm. koulun opetus- ja ruokapalveluhenkilöstö, oppilaat, vanhemmat ja kouluterveydenhoitaja.
Det finns en jury i vår skola som samlas regelbundet. Juryn kan vara t.ex. en matkommitté, där skolans undervisningspersonal, elever, föräldrar och skolhälsovårdare är representerade.
Our school has a school lunch committee that meets regularly. The committee members represent teachers, catering staff, pupils, parents, and the school nurse.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 20/45
20. Kysymys
VIESTINTÄ
Viikkoruokalista on esillä oppilasravintolassa ja koulun/ruokapalveluntuottajan/kunnan verkkosivuilla.
KOMMUNIKATION
Menyn finns i skolrestaurangen och på skolans/måltidsserviceproducentens/kommunens webbplats.
COMMUNICATION
The weekly menu is displayed in the school restaurant and on the school’s/catering service provider’s/municipality’s website.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 21/45
21. Kysymys
Ruokapalveluntuottajan yhteystiedot ovat selkeästi esillä koulun, kunnan ja ruokapalveluntuottajan verkkosivuilla ja koulun sähköisessä reissuvihkossa.
Matserviceproducentens kontaktuppgifter finns tydligt framme på skolans, kommunens och serviceproducentens webbsidor och elektroniskt kontakthäfte.
The contact information for the catering service provider is easy to find on the websites of the school, municipality, and catering service provider as well as in the electronic parent-teacher contact booklet.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 22/45
22. Kysymys
Tiedotamme kouluruokailun järjestämisestä ja periaatteista sidosryhmiä (mm. asiakkaita, vanhempia, kunnanvaltuutettuja ja tavarantoimittajia).
Vi informerar intressentgrupper (bl.a. kunder, föräldrar, kommunfullmäktige och varuleverantörer) om skolmåltidens arrangemang och principer.
We send information about the principles and organization of school lunch to various interest groups (for example, to customers, parents, the local council and suppliers).
Oikein
Väärin
-
Kysymys 23/45
23. Kysymys
Ruokapalveluhenkilöstöllämme on mahdollisuus esitellä toimintaansa vanhempainilloissa ja oppitunneilla.
Personalen på måltidstjänsterna kan presentera sin verksamhet under föräldrakvällar och lektioner.
Our catering service staff have the opportunity to talk about their operations at parents’ evenings and in the classroom.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 24/45
24. Kysymys
Tarjoamme vuosittain vanhemmille ja huoltajille mahdollisuuden tutustua kouluruokailuun esimerkiksi teemapäivän tai vanhempainillan yhteydessä.
Vi ger årligen föräldrar och vårdnadshavare möjlighet att bekanta sig med skolmåltiden t.ex. i samband med en temadag eller föräldrakväll.
Parents and guardians have an annual opportunity to learn more about school lunches, for example, during parents’ evenings or special theme days.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 25/45
25. Kysymys
Järjestämme esikoululaisille ja/tai oppilasryhmille mahdollisuuden vierailla koulun keittiössä.
Vi ger förskolebarn och/eller elevgrupper möjlighet att besöka skolans kök.
We organize visits to the school kitchen for preschoolers and/or pupil groups.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 26/45
26. Kysymys
Ruokapalveluille voi antaa palautetta jatkuvasti sekä kohdennetusti.
Det är möjligt att ständigt och detaljerat ge respons till måltidstjänsterna.
It is possible to give continuous and targeted feedback to the catering services.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 27/45
27. Kysymys
RAVITSEMUSSUOSITUSTEN MUKAINEN RUOKAILU
Noudatamme ruokalistojen suunnittelussa ja ruokailun toteuttamisessa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuositusta.
MÅLTIDER SOM UPPFYLLER NÄRINGSREKOMMENDATIONERNA
Vi följer Statens näringsdelegations rekommendationer för skolmåltider när menyerna planeras och måltiderna genomförs.
COMPLIANCE WITH NUTRITIONAL RECOMMENDATIONS
We plan our menus and organize school lunch according to the recommendations of the National Nutrition Council.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 28/45
28. Kysymys
Käytössämme on ravitsemuskäsikirja tai kirjalliset linjaukset hyvän ravitsemuksen toteuttamiseen.
Vi har tillgång till en näringshandbok eller skriftliga riktlinjer för måltider som uppfyller näringsrekommendationerna.
We use a nutritional handbook or written policy to provide good nutrition.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 29/45
29. Kysymys
Ruokalistamme sisältää vähintään kuuden viikon jaksolle vakioidun reseptiikan.
Vår matsedel innehåller standardiserade recept för minst sex veckor långa perioder.
Our menu cycle is at least 6 weeks and we use standardized recipes.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 30/45
30. Kysymys
Oppilasravintolassamme on tarjolla vähintään kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruoka.
I vår skolrestaurang serveras alltid minst två alternativa huvudrätter, av vilka en är en vegetarisk rätt.
Our school restaurant offers at least two main course options each day. One of these options is always a vegetarian dish.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 31/45
31. Kysymys
Toteutamme erityisruokavaliot voimassa olevien ohjeiden ja suositusten mukaisesti yhteistyössä huoltajien kanssa (esimerkiksi Käypä hoito -suositus ja Kansallisen allergianohjelman suositukset allergiaruokavalioiden toteuttamisesta).
Vi förverkligar specialdieter enligt befintliga anvisningar och rekommendationer i samarbete med vårdnadshavarna (t.ex. God medicinsk praxis -rekommendation och Nationella allergiprogrammets rekommendationer om allergidieter).
We accommodate special diets in accordance with valid instructions and recommendations in cooperation with parents and guardians (e.g. Current Care guidelines and guidelines provided by the Finnish Allergy Programme for diets for people with food intolerances and allergies).
Oikein
Väärin
-
Kysymys 32/45
32. Kysymys
Ravintolassamme on tarjolla pehmeää, kuitupitoista täysjyväleipää vähintään kaksi kertaa viikossa.
I vår restaurang serveras mjukt, fiberrikt fullkornsbröd minst två gånger i veckan.
Our school restaurant serves soft, high-fibre wholemeal bread at least twice a week.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 33/45
33. Kysymys
Seuraamme ruokien ravitsemuslaatua ja arvioimme sitä ravitsemuskriteereillä (esimerkiksi Sydänmerkki-ateria, malliasiakirja tai reseptiikkaohjelmien ravintoainelaskelmat).
Vi följer upp måltidernas näringskvalitet och bedömer dem enligt näringskriterier (exempelvis Hjärtmärket-måltid, modelldokument eller näringskalkyler i receptprogram).
We monitor the nutritional quality of food and assess it using nutritional criteria (e.g. Heart Symbol-compliant meals, model or nutritional value calculations from recipe programs).
Oikein
Väärin
-
Kysymys 34/45
34. Kysymys
Oppilasravintolassamme on päivittäin esillä lautasmallin mukainen malliannos ja ruokien tarjoilujärjestys noudattaa malliaterian vaatimuksia.
En näringsriktig modellportion finns alltid framme i vår skolrestaurang och rätternas serveringsordning följer modellportionens krav.
A sample portion based on the recommended plate model is displayed daily at our school restaurant. In addition, the order in which food is served supports the plate model.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 35/45
35. Kysymys
Välipalatarjoilu on toteutettu ravitsemussuositusten mukaisesti.
Mellanmål som serveras i vår skola har planerats enligt näringsrekommendationerna.
We serve snacks that comply with nutritional recommendations.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 36/45
36. Kysymys
Ruokapalveluntuottaja käyttää elintarvikkeiden kilpailutuksessa ja hankinnassa useita eri valintakriteerejä hinnan lisäksi (esimerkiksi ravitsemuslaatu ja kestävä kehitys).
Måltidsserviceproducenten använder flera olika urvalskriterier utöver priset vid upphandling och införskaffning av livsmedel (t.ex. näringskvalitet och hållbar utveckling).
The catering services provider uses several selection criteria (such as nutritional quality and sustainable development) in addition to price when procuring and tendering foodstuffs.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 37/45
37. Kysymys
RUOKATURVALLISUUS
Ruokapalvelussamme on tehty Oiva-arviointi ja raportti on julkisesti nähtävillä.
MATTRYGGHET
En Oiva-utvärdering har utförts för våra måltidstjänster och rapporten är offentligt tillgänglig.
FOOD SAFETY
An Oiva assessment has been carried out in our catering services and a report is publicly available.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 38/45
38. Kysymys
Ruokapalvelutyöntekijämme ovat suorittaneet tai suorittamassa vähintään ravitsemisalan perustutkintoa.
De anställda på måltidstjänsterna har avlagt, eller håller på att avlägga, minst grundexamen inom näringsbranschen.
Our catering services employees have completed or are in the process of completing at the very least a basic degree in nutrition.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 39/45
39. Kysymys
Ruokapalveluhenkilöstömme saa ravitsemukseen, erityisruokavalioiden valmistamiseen, omavalvontaan ja asiakaspalveluun liittyvää täydennyskoulutusta.
Personalen inom måltidstjänsterna ges fortbildning i näring, specialdieter, egenkontroll och kundbetjäning.
Our catering services staff receive supplementary training in nutrition, preparing food for special dietary requirements, self-supervision and customer service.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 40/45
40. Kysymys
Ruokapalveluhenkilöstömme seuraa Ruokaviraston ja muiden vastaavien valvontaviranomaisten ajantasaisia ohjeita.
Personalen på måltidstjänsterna följer Livsmedelsverkets och övriga tillsynsmyndigheters aktuella anvisningar.
Our catering services staff monitor current guidelines issued by Finnish Food Authority and other corresponding supervisory authorities.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 41/45
41. Kysymys
RUOKAKULTTUURI JA YMPÄRISTÖ
Ruokavuoden juhlapäivät ja vuodenaikojen kierto sekä paikallinen ruokakulttuuri näkyvät ruokalistallamme.
MATKULTUR OCH MILJÖ
Fester och de olika årstiderna samt den lokala matkulturen uppmärksammas i vår meny.
FOOD CULTURE AND THE ENVIRONMENT
Our menu incorporates celebrations in the culinary year and seasonal variation, as well as local food culture.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 42/45
42. Kysymys
Ruokalistasuunnittelussamme on huomioitu monikulttuurisuus ja etniset ruokavaliot.
I planeringen av måltiderna beaktas mångkultur och etniska dieter.
Our menu planning takes multiculturalism and ethnic diets into account.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 43/45
43. Kysymys
Ruokailun toteutuksessa noudatamme kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja.
I förverkligandet av måltiderna följer vi principerna för hållbar utveckling.
When providing meals we follow operating principles that support sustainable development.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 44/45
44. Kysymys
Koulussamme on tehty toimenpiteitä ruokahävikin vähentämiseksi.
Vi har vidtagit åtgärder för att minska matsvinnet i vår skola
We have undertaken procedures to reduce food waste at our school.
Oikein
Väärin
-
Kysymys 45/45
45. Kysymys
Lajittelemme jätteet ja suosimme kierrätystä.
Vi sorterar soporna och föredrar återvinning.
We sort our waste and choose to recycle.
Oikein
Väärin