Ruoka-aineiden turvallisen käytön yleisiä ohjeita
Monipuolinen, vaihteleva ja kohtuullinen ruokavalio on paras keino välttyä elintarvikkeiden mahdollisesti sisältämien haitallisten aineiden vaikutuksilta.
Ohjeiden sisältö: Tällä hetkellä tiedossa olevat elintarvikkeet, joiden käyttöön liittyy mahdollisia vaaroja.
Ohjeiden kohderyhmä: Raskaana olevat ja imettävät naiset, imeväis- ja leikki-ikäiset lapset, koululaiset ja nuoret, vanhukset ja vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt. Joissakin ohjeissa kohderyhmänä on koko väestö.
Ohjeiden ylläpitäjä: Ohjeita/taulukkoa ylläpitää Ruokavirasto. Taulukko on päivitetty 1/2019.
Aiheesta lisää: Elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä yleisiä ohjeita
(Ruokavirasto)
Keinoja ruokamyrkytyksen ehkäisemiseen
Hyvä keittiö- ja käsittelyhygienia sekä oikeat valmistus- ja säilytyslämpötilat vähentävät ruokamyrkytysten vaaraa. Noudata myös elintarvikkeen pakkauksessa annettuja käyttöohjeita.
- Pidetään kylmäketju katkeamattomana
- Noudatetaan elintarvikkeiden viimeinen käyttöpäivä -merkintää
- Pestään kädet, ruoanvalmistusvälineet ja leikkuulaudat riittävän usein
- Käytetään eri välineitä ja lautoja lihalle, kasviksille ja leivälle
- Käytetään tyhjiö- tai kaasupakatut tuotteet pian avaamisen jälkeen
- Kiehautetaan ulkomaiset pakastekasvikset
- Kuumennetaan ulkomaiset pakastemarjat (90 asteessa 5 minuuttia tai keitettävä 2 minuuttia)
- Pestään tuoreena syötävät kasvikset
- Kypsennetään liha huolella
- Kuumennetaan valmisruoka ja jäähdytettynä säilytetty ruoka aina kiehuvan kuumaksi
- Säilytetään kypsennetty ruoka erillään raaoista tuotteista
- Varmistetaan, että henkilökunnalla on todistus hygieniaosaamisesta (hygieniapassi)
Katso videot:
- Ammattikeittiön ABC: Hygienia ja omavalvonta (Ammattikeittiöosaajat ry)
- Kuusi simppeliä ohjetta, joilla voit välttyä ruokamyrkytyksiltä (Ruokavirasto, entinen Evira)