Keväällä 2021 Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman (Varuke) toimijat osallistivat asiakkaansa mukaan ruokapalvelun vastuullisuustyöhön. Osallistamista toteutettiin muun muassa makuraatien, asiakaskyselyjen ja reseptikilpailun keinoin. Osallistamisen kohteeksi pääsivät eri-ikäiset ruokapalvelun asiakkaat aina alakouluikäisistä ikäihmisiin. Tutustu tarkemmin ruokapalvelujen toteuttamiin osallistamisen tapoihin, ota vinkkejä ja kokeile omaan toimintaa sopivia tapoja! Voit myös klikata alla olevaa vihreää laatikkoa tutustuaksesi eri osallistamisen tapoihin.
Ruokapalveluiden kokemuksia asiakkaiden osallistamisesta vastuullisuustyöhön
”Jaettu tieto ilmatoystävällisyydestä edisti maisteltavien ruokien hyväksyntää.”
”Löysimme keinoja pienentää ruoan hiilijalanjälkekä ilman suurta muutosta ruokailijoiden näkökulmasta.”
”Raadin jäsenet kokivat ja ymmärsivät sen, että he pystyvät nyt vaikuttamaan.”
”Tästä muokataan ilman muuta käyttöön tapa, jolla saadaan asiakkaat osallistettua ruokalistasuunnitteluun.”
”Positiivinen suhtautuminen kasvisruokiin yllätti meidät.”
”Maistelutilaisuudet voisivat olla osa koulun ja ruokapalvelun säännöllistä yhteistyötä.”
”On hyvä ravistella porukalla ajatuksia ja ideoita.”
”Osallistaminen on hyödyllistä lounasravintoloidemme toiminnan kannalta.”
Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma
Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma (Varuke) tukee julkisia ruokapalveluja tuottavia toimijoita toteuttamaan strategista ja konkreettista vastuullisuustyötä. Tavoitteena on laatia ruokapalveluille vastuullisuussuunnitelmat ja askeleet kohti niiden toteuttamista. Toiminnan keskiössä on aito kehittäminen, joka huomioi eri vaiheessa olevat ruokapalvelut. Varuke-ohjelmassa on mukana 10 ruokapalvelua eri puolelta Suomea (Arkea Oy, HY/Tvärminnen eläintieteellinen asema, Lempäälän kunnan ruokapalvelut, Kymijoen Ravintopalvelut Oy, Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut, Kaarea Oy, Kajaanin Mamselli -liikelaitos, Palmia Oy, Salon kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut ja Tuusulan kunnan ruokapalvelut).
Varuke-ohjelma on kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke, jonka tavoitteena on jalkauttaa uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja ammattikeittiöiden käyttöön. Ilmastoruokaohjelma tukee hallituksen tavoitetta hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä ja siinä huomioidaan sosiaalinen, taloudellinen, kulttuurinen ja ekologinen kestävyys.
Kehitysohjelman toteutuksesta vastaa Savon koulutuskuntayhtymä/EkoCentria yhteistyössä Ammattikeittiöosaajat ry:n, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy:n, Jyväskylän yliopiston, Motiva Oy:n ja Ruokatieto Yhdistys ry:n kanssa. Ohjelmaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Lue lisää hankesivuilta.
Kuva: EkoCentria/Tero Takalo-Eskola
6/2021/P.J.