Diplomien suorittaminen siivittää yhteistyötä ateria- ja puhtauspalveluiden ja kasvatushenkilöstön välillä!

Porvoossa Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomien suorittaminen on johtanut lukuisiin yhteistyössä tehtyihin parannuksiin ja uusiin myönteisiin aloitteisiin koulu- ja päiväkotiruokailun kehittämiseksi.

 ” Diplomien suorittamiseen johtava tarkistuslista tarjoaa hyvän työkalun niin asiakkaidemme kuin ateria- ja puhtauspalveluiden käyttöön.  Yhteistyö on vain tiivistynyt diplomien myötä”, hehkuttaa tiimipäällikkö Carita Koskenlaita Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalveluista.

”Diplomien kysymyspatteristo on todellinen arjen toiminnan tarkistuslista. Siitä voimme katsoa toimimmeko sovitun mukaisesti ja mitä asioita voisimme edelleen parantaa”,jatkaa Hornhattulan päiväkodin johtaja Janita Metsämäki.

AmmattikeittiöOsaaja-lehden toimitus sai tutustua tammikuisena torstaina Porvoon Hornhattulan  päiväkodin ateriapalveluihin. Keskustelimme innokkaasti Makuaakkoset- ja Kouluruokadiplomin suorittamisen hyödyistä yhdessä ateria- ja puhtauspalveluiden edustajien ja päiväkodin johtajan kanssa.

Diplomit innoittavat uudistuksiin

 Porvoossa diplomien suorittamisen yhteydessä on otettu tarkasteluun yksi kehitettävä asia kerrallaan. Diplomien kysymyssarjan innoittamana on esimerkiksi Hornhattulan päiväkodissa järjestetty messumainen esittelytapahtuma lasten vanhemmille ja huoltajille vanhempainillan yhteydessä. ”Ateria- ja puhtauspalveluilla oli tilaisuudessa oma pöytä ja materiaalia ateriapalvelun toiminnasta ja totta kai myös diplomi esillä”, kertoo Koskenlaita.  ”Messumaisen vanhempainillan tavoitteena oli osallistaa vanhempia uudella tavalla mukaan muun muassa ruokakasvatukseen”, kertoo Metsämäki .

”Yhtenä diplomien hakemisen sivutuotoksena olemme myös kuvanneet kaikki kuuden viikon ruokalistan ateriat.  Kuvaamisen toteutti Hinthaaran päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Tina Meronen ja nyt kuvat ovat lasten ja päiväkodin muun henkilökunnan nähtävillä päivittäin”, Koskenlaita iloitsee.

Ateriakuvat ovat herättäneet myös laajempaa kannatusta ja ne ovatkin käytettävissä koko Kasvun ja oppimisen toimialan (Kasvon) kouluissa ja päiväkodeissa Kasvo- organisaation avattua kuvapankin koko organisaation käyttöön.  Janita Metsämäen mukaan juuri kuvalliset ruoka-annokset, malliateriat ja kuvat raaka-aineista palvelevat erityisesti sellaisia lapsia, joilla on kielellisiä haasteita ymmärtää suullisia ohjeita.

Diplomien myötä positiivinen ruokapuhe on selvästi lisääntynyt vakuuttavat Koskenlaita, Metsämäki ja Hornhattulan päiväkodin ruokapalveluvastaava Amel Belhout: ”On syntynyt enemmän myönteistä ruokapuhetta ja keskustelua siitä, miten voimme yhdessä vaikuttaa ruuan houkuttelevuuteen ja siihen että se tulee syödyksi!”

Diplomin suorittaminen ei ole haaste vaan mahdollisuus!

 Porvoon ateria- ja puhtauspalveluissa ollaan vahvasti sitä mieltä, ettei mikään diplomien kysymyspatteriston väittämistä ole varsinaisesti osoittautunut haasteelliseksi toteuttaa KYLLÄ- vastauksen mukaisesti.

Diplomin suorittaminen on lisännyt säännöllisiä palavereita kasvatustoimen ja ateriapalveluiden välillä ja parantanut tiedonkulua.  Ateria- ja puhtauspalveluiden tiimipäälliköt tapaavat koulujen ja päiväkotien johtajia ja rehtoreita kohdekäynneillään sekä sovituissa kokouksissa ja laatukierroksien merkeissä.

” Toimintamme on läpinäkyvää ja meitä on helppo lähestyä”, vakuuttaa Koskenlaita.

”Kiertäessään päiväkoteja ja kouluja ateria- ja puhtauspalveluiden tiimipäälliköt toimivat samalla oman alueensa ”diplomilähettiläinä” ja lisätiedon tuojina päiväkotien johtajille ja koulujen rehtoreille”, kuvailee Koskenlaita diplomien hakuprosessia. Tiimipäälliköt lähestyvät aktiivisesti kohteitaan ja lähettävät ennakkotietoa diplomien hakemisesta sekä varaavat diplomin hakua varten yhteisen ajan sitten kun valitut kehityskohteet ovat siinä vaiheessa, että diplomia kannattaa hakea. Porvoon malli osoittaa, että diplomien hakuprosessi edellyttää kyllä aktiivista otetta mutta tuottaa puolestaan paljon mukavaa yhteistyötä ja innovatiivisia uudistuksia.

Diplomien suorittaminen kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa onkin nostettu yhdeksi tärkeäksi tavoitteeksi Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalveluiden toimintasuunnitelmassa vuosille 2024-2027.

”Diplomien hakeminen tukee myös Porvoon kaupungin yhteisiä arvoja: yhdessä, vastuullisesti, rohkeasti ja toisiamme arvostaen”, komppaavat haastateltavat.

Uudet diplomikysymykset toimivat hyvin-
myös uudet ravitsemussuositukset on otettu vastaan asiakaskunta huomioiden

 Diplomien kysymyspatteristojen uudistetut kysymykset eivät ole ainakaan hidastaneet diplomien suorittamista. ” Uudet kysymykset ovat mielestäni selkeitä ja niissä nousevat vastuullisuusasiat hyvin esille”, vakuuttaa Koskenlaita.

Uudet suositukset ovat herättäneet myös Porvoossa paljon keskustelua, mutta pääviesti on selvä:

” Porvoon koulu- ja päiväkotiruokailussa noudatetaan lasten ja nuorten ravitsemussuosituksia ja uusiin kansallisisin suosituksiin on perehdytty tarkasti. Ruokalistojen suunnittelussa tehdään muutoksia harkitusti; suurten muutosten tekemiseen ei varmasti ole syytäkään, koska nyt jo toteutetaan terveellistä ja vastuullista ateriapalvelua.

Äkkinäiset suuret muutokset aterioiden sisällössä ja laadussa voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa sen, että ruokailijat eivät tule syömään. Tätä haluamme ateriapalveluissa välttää, ja tavoitteemme on sama kuin ennenkin: kaikki syö!”, painotetaan Porvoon ateria- ja puhtauspalveluissa.

***

Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut

*Tuottaa ateria- ja puhtauspalveluja Porvoon kaupungille.

* n.9000 päivittäistä ateriaa valmistetaan pääsääntöisesti kylmävalmistuksella keskuskeittiössä
*Suurin asiakas on Kasvun ja oppimisen toimiala.

*Liikelaitoksen johtokunta ja johtoryhmä kokoontuvat säännöllisesti. *Toimitusjohtajana toimii Leila Korhonen.

*Liikevaihto on noin 12,5 milj. € (vuonna 2023)

*Henkilöstöä on yhteensä 180.

*Toiminnassa toteutetaan neljää periaatetta:
Yhdessä, Rohkeasti, Vastuullisesti ja Toisiamme arvostaen.

 

Teksti ja kuvat: Marjut Huhtala, Ammattikeittiöosaajat ry.