Kajaanilaislapset ja nuoret kokeilivat vegaaniruokaa

Kajaanin päiväkodeissa ja kouluissa kokeiltiin loppuvuodesta 2020 vegaaniruokaa aiempaa suuremmassa määrin. Ruoka maistui, mutta kiinnostus jäi yllättävän vähäiseksi.

Vegaaniruokaa kaikille ilman lääkärintodistusta

Kasvisruoka on tullut vuosien varrella kajaanilaisille päiväkotilapsille, koululaisille ja opiskelijoille tutuksi. Listalle on nostettu suosikkiruokia, mutta on testattu myös uutuustuotteita, kuten Mifulasagnettea.

”Tarjolla on joka päivä kasvisruokaa toisena ateriavaihtoehtona ja kerran viikossa on kaikille kasvisruokapäivä”, kertoo palvelusuunnittelija Marika Jaakola Kajaanin Mamselli -liikelaitoksesta.

Listalla on ollut viikoittain myös yhdestä kolmeen vegaanista ruokaa, toisella asteella ja ammattikorkeakoulussa enemmän. Vegaaniruoka valmistetaan erikseen eritysruokavaliokeittiössä Lounatuulessa. Sieltä se lähtee yksittäispakattuina annoksina yksiköihin.

Vegaaniruuan saamiseksi varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa Kajaanissa vaadittiin lääkärintodistus. Ylen paikallisen Kainuun radion haastattelun vauhdittamana vegaaniruoka puhutti kajaanilaisia viime syksynä.

”Ajattelimme, että kokeilemme vegaaniruuan saamista omalla ilmoituksella, ilman lääkärintodistusta.”

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen puolelle rajattu parin kuukauden kokeilukausi alkoi 19. lokakuuta ja päättyi 18. joulukuuta 2020 alkaneeseen lomaan. Kokeilusta tiedotettiin Wilman kautta, ja siihen ilmoittautui 13 osanottajaa, joista yksi jäi kauden aikana pois. Kokeilijoista kahdeksan oli päiväkodeista ja neljä kouluista. Nuorin oli vain puolitoistavuotias, vanhimmat 14-vuotiaita yläasteen 8.-9.-luokkalaisia.

”Kokeilu sai hyvän vastaanoton, mutta toki osallistujien määrä jäi vähäiseksi. Odotimme enemmän kysyntää.”

Kokeiluun osallistuneista lähes kaikki noudattivat jo kotona vegaaniruokavaliota. Syyt vegaaniruuan toivomiselle olivat eettisiä ja terveydellisiä: kestävä kehitys, halu suojella maapalloa. Vanhemmat halusivat antaa lapsilleen paremman tulevaisuuden. Koululaiset vastasivat kyselyyn itse.

Päävastuu lapsen ruuasta on kotona

Kajaanin vegaaniruokakokeilun aluksi järjestettiin maistelutilaisuus, johon kutsuttiin nuoria eri luokka-asteilta ja ravitsemusterapeutti.

”Keskustelimme vegaaniruuasta, kyselimme nuorten ajatuksia ja tarjosimme vegaaniruokaa – alkuun smoothien, sitten myskikurpitsakeittoa ja ruisleipää, pääruuaksi chili con Härkistä ja jälkkäriksi vegaanisia karkkeja.”

Kokeilun jälkeen kysyttiin mielipiteitä sen aikana tarjotusta ruuasta.

”Lähes kaikki olivat tyytyväisiä ruuan makuun, rakenteeseen ja ulkonäköön. Tarjoilulämpötila oli hyvä ja annoskoko sopiva. Ruokasuosikkeja oli monta: vegebolognese, vegepuikot, pinaattiletut, vegeperunasose, pastat ja pavut. Vegaanista lasagnettea toivottiin, ja sitä kehitellään.”

Kokeilun päätyttyä Kajanissa tehtiin päätös, että vegaaniruokaa saa päiväkodeissa ja kouluissa joka päivä. Sitä syö nyt seitsemän lasta.

”Lääkärintodistusta ei tarvita, mutta vegaaniruokailijoita kehotetaan käymään kouluterveydenhoitajan luona, ja hän ohjaa tarvittaessa ravitsemusterapeutin luo. Näin varmistetaan, että lapset ja heidän vanhempansa saavat tarpeeksi tietoa ruuan ravitsemuksellisuudesta vegaanisuuden näkökulmasta. Päiväkodissahan lapset saavat keskimäärin 2/3 päivittäisistä aterioista,  koulussa syödystä lounaasta vain yhden kolmasosan. Vanhemmat tekevät päätökset lapsensa ruokailusta. Päävastuu on kotona”, Jaakola muistuttaa.

Kokeilun tärkeimpiä saavutuksia oli sen herättämä ravitsemuskeskustelu.

”Ekologinen ajattelu ja ilmastoasiat ovat niin tätä päivää, että uskon kasvisruuan suosion kasvavan jossakin muodossa. Onko se sitten vegaanista tai lakto-ovoa vai jotakin ihan uutta, en tiedä.”

Kajaanin Mamselli

Kajaanin Mamselli on Kajaanin kaupungin omistama liikelaitos, joka tuottaa ateria- ja puhtaanapitopalveluita. Se valmistaa päivittäin reilut 9 000 ruoka-annosta ja työllistää noin 180 henkeä.

Tuotantokeittiöitä on kaksi, päivittäin noin 5 500 ateriaa varhaiskasvatukseen sekä perusopetukseen tekevä Lounatuuli ja toisen asteen, lukion ja ammattikorkeakoulun ateriat valmistava Vimpeli. Opiskelijaravintoloiden ja -kahviloiden lisäksi Kajaanin Mamselli vastaa kaupungintalon henkilöstöravintolasta, vesiliikuntakeskus Kaukaveden kahviosta ja kongressi- ja kulttuurikeskus Kaukametsän tilausravintolatoiminnasta.

Lounatuulen ja Vimpelin tuotantokeittiöissä tehty ruoka kuumennetaan ja osa tuotteista kypsytetään yksiköissä. Päiväkoteja Kajaanissa on 17, kouluja perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa 15.

Neljästi vuodessa vaihtuva sesongin mukainen ruokalista

Palvelusuunnittelija Marika Jaakola laatii neljästi vuodessa vaihtuvat sesonginmukaiset ruokalistat yhdessä keittiöiden tuotantovastaavien, Lounatulen Päivi Yli-Pelkolan ja Vimpelin Teija Partasen kanssa.

”He katsovat asiaa tuotannon näkökulmasta, minä vastaan aterioiden ravitsemussuositusten, monipuolisuuden ja täysipainoisuuden toteutumisesta”, Jaakola kertoo.

Kirjoittaja: Tuija Heikkilä. Artikkeli on julkaistu AmmattikeittiöOsaaja 1/2021 -lehdessä 2/2021

Vegan-kuva: Pexels, Viktoria Slawikowska
Ruokakuva: Kotimaiset Kasvikset ry, kuvaaja: Sanna Peurakoski

3/2021/P.J.