Kouluruokailu on osa oppimista ja koulun kasvatusta

Koululaiset ovat saaneet nauttia ilmaisesta ruoasta jo 70 vuoden ajan. Kirkkonummella merkittävää virstan­pyl­västä juhlistettiin paitsi kouluille myönnettyjen Koulu­ruo­ka­dip­lomien ja päiväkotien Makuaakkoset- diplomien, myös kouluruoan 70 v. juhlaviikon merkeissä.

– Olemme muokanneet ruokalistaa keräämällä juhlaviikolle suosikkiruokia eri vuosi­kym­me­niltä, kertoi Kirkkonummen ruoka­pal­ve­lu­johtaja Toini Linnanmäki Heikkilän koulussa kun koululle luovutettiin koulu­ruo­ka­diplomi Ammat­ti­keit­ti­öo­saajat ry:n toimin­nan­johtaja Marjut Huhtalan ojentamana.

Heikkilän_koulu_diplomiKuvassa Heikkilän koulun apulaisrehtori Anu Virtanen (vas.), ravitsemistyöntekijä Maire Koppel, ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki sekä Heikkilän ja Papinmäen koulujen rehtori Marja-Leena Saarelma poseerasivat uunituoreen Kouluruokadiplomin kanssa.

Tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän ruokailun edistämisestä

Koulu­ruo­ka­diplomi on kouluille ja Makuaakkoset-diplomi päiväkodille myönnettävä tunnustus ravit­se­muk­sel­li­sesti, kasva­tuk­sel­li­sesti ja ekologisesti kestävän koulu- tai päivä­ko­ti­ruo­kailun edistämisestä. Diplomi on osoitus siitä, että koulussa tai päiväkodissa huolehditaan ruokailulle asetettujen ravitsemus-, terveys- ja tapakas­va­tus­ta­voit­teiden toteutumisesta. Diplomi kertoo myös hyvästä yhteistyöstä. Koulu­ruo­ka­diplomi on lanseerattu 2013 ja Makuaakkoset-diplomi tammikuussa 2016.

Juhlapäivä monesta syystä

Heikkilän koulussa ilmaista kouluruokaa ja koulu­ruo­ka­dip­lomia juhlistettiin tekemällä päivittäisestä ruokai­lu­het­kestä astetta arvokkaampi kutsumalla koulun kuudes­luok­ka­laiset tarjoilijoiksi sekä liinoittamalla ruokapöydät. Juhlallisessa miljöössä nautitun lounaan kruunasi vielä makoisa jälkiruoka.

Heikkilän_koulu_2Lue lisää

Koko jutun voi käydä lukemassa 27.11.2018 julkaistusta Kirkkonummen Sanomien sähköisestä lehdestä tai appi-versiosta. Kirkkonummen ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki kertoo jutussa muunmuassa, mistä ruuista Kirkkonummen koululaiset pitävät eniten ja lyhyen katsauksen koluruoan historiaan.

Kuvassa on 1940-1950-luvun kattaus

Lähde: Juttu on julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 27.11.2018
Kuvat: Marjut Huhtala