Kouluruokadiplomille Vuoden Ravitsemusteko -tunnustus

Tiedote 8.10.2013

Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry on valinnut Kouluruokadiplomi-hankkeen Ravitsemusteoksi 2013. Hanke palkittiin ansioistaan tehdä kouluruokailun merkitystä näkyväksi ja juurruttaa valtakunnallista kouluruokailusuositusta käytäntöön. Valinta julkistettiin Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä 07.10.2013 Helsingissä.

Ammattikeittiöosaajat ry myöntää diplomin mallikkaasti kouluruokailua toteuttavilla kouluravintoloille. Koulut voivat hakea kouluruokadiplomia turvallisesti, ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun tuottamisesta. Lisäksi diplomin myöntämisessä otetaan huomioon kouluravintoloiden hyvä yhteistyökyky ja muutosvalmiuserilaisten asiakkaiden palvelemiseen.

ravitsemusteko_big (1)
Tunnustuksen ottivat vastaan projektityöntekijä Pirjo Alanko, toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, projektihenkilö (2012) Virpi Kulomaa ja puheenjohtaja Toini Linnanmäki Ammattikeittiöosaajat ry:stä.

Diplomin myöntämiskriteeristönä laaja kysymyssarja

Kouluruokadiplomin hakemiseen on luotu laaja kysymyssarja. Kysymyssarja on samalla kriteeristö, jonka avulla voi testata kouluruokailutilanteen valtakunnallista tasalaatuisuutta ja hyvien käytänteiden toteutumista. Kriteeristössä ovat mukana mm. ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokalista, inhimilliset ruokailuajat, ruokailutilojen viihtyisyys sekä terveellisyys- ja makukriteerien huomioiminen elintarvikkeiden hankinnassa. Diplomin suorittaminen perustuu toimipaikan itsearviointiin, mutta osa diplomin ansainneista kouluista tarkastetaan vuosittain satunnaiskäynnein.

Diplomin on tähän mennessä saanut 30 kouluravintolaa. ”Diplomi on ollut haettavissa vasta alkuvuodesta 2013 lähtien, minkä vuoksi odotamme luvun moninkymmenkertaistuvan”, selvittää Ammattikeittiöosajat ry:n toiminnanjohtaja Marjut Huhtala. ”Diplomikouluissa olemme todenneet kouluruuan ja sen tekijöiden arvostuksen olevan huippuluokkaa. Suomalainen innovaatio, maksuton kouluruokailu, ei ole itsestäänselvyys, vaan sen tekijöillä on kasvot ja taustalla vankka ruokaosaaminen.”

Ravitsemusteko palkitaan joka toinen vuosi

Ravitsemusterapeuttien yhdistys julkistaa vuorovuosin joko Ravitsemusteon, jolla on edistetty hyvää ravitsemusta tai ravitsemushoitoa tai Ravitsemusvaikuttajan eli henkilön, joka on toiminnallaan ansainnut Ravitsemusvaikuttaja-tittelin. Molemmat valinnat tehdään yhdistyksen jäseniltä tulleista ehdotuksista.

Lisätietoja:

Ammattikeittiöosaajat ry:n toiminnanjohtaja Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi. Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen toiminnanjohtaja Leena Rechardt, leena.rechardt@rty.fi ja puheenjohtaja Kaisa Härmälä, kaisa.harmala@marttaliitto.fi

www.kouluruokadiplomi.fi ja amko.fi