”Tuunattava” koululounas kiehtoo oppilaita

Tampereen Voimian Ateriakehitys nappasi voiton Ammattikeittiöosaajat ry:n järjestämässä Ideoi tulevaisuuden kouluruokalounas -kilpailussa. Tehtävänä oli suunnitella koululounas, jossa huomioidaan tulevaisuusvisioinnin lisäksi koululaisten makumieltymykset ja ravitsemussuositusten noudattaminen. Kilpailu on osa Ammattikeittiöosaajien Kasvua kouluruuasta -kouluruokailun 70-vuotisjuhlakampanjaa.

Tortilla III Tortilla II

 

 

 

 

 

Broileri- ja härkisrieskarullat koululaisten mieleen

Kilpailutyö koostui kahdesta eri reseptikokonaisuudesta, joista molemmista löytyy tuttu tortilla nyt rieskan muodossa. Vaihtoehtoisina kouluruoka-annoksina kilpailun voittajatiimi loihti versiot niin sekaruokavaliota noudattaville kuin kasvisruokailijoille. Sekaruokavaliossa tortilla täytetään taidokkaasti maustetulla broilerilla ja mehevillä kasviksilla, ja kasvisruokavaliota noudattava voi kääräistä rullan väliin mausteisen härkis-kasvistäytteen.

Tortilla-annoksia täydentävät kermaviili tai kaurakermaviili-chilikastike ja raikas salaatti. Molempien täytteiden makua on viimeistelty yhdessä Tampereen koulujen asiakasraadeilta saatujen palautteiden pohjalta. Katso finalistien reseptit tästä klikkaamalla.

Voittajatiimille tuhannen euron kannustusstipendi

Palkinnon luovutti perhe-ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja toiminnanjohtaja Marjut Huhtala Ammattikeittiöosaajat ry:n syksyn seminaarissa Helsingissä 23.10.2018. Palkinnon vastaanotti Tampereen Voimian tuotekehitysvastaava Maiju Suvanto.

 Voittajakuva_2Kuvassa: perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko,
toiminnanjohtaja Marjut Huhtala ja tuotekehitiysvastaava Maiju Suvanto

Iideointikilpailun yhteistyökumppanit

Tulevaisuuden kouluruokalounas -ideointikilpailun yritysyhteistyökumppaneina toimivat Bunge Finland Oy, Foodduck Oy, Jepuan Peruna Oy, Metos Oy Ab ja Metsä Tissue Oyj.

Voittajakuva_1Kuvassa: alarivissä Maiju Suvanto, Tampereen Voimia, vierellä Annamari Nummi Jepuan peruna Oy, ylärivissä vasemmalta oikealle Janne Tirkkonen Metos Oy Ab ja
Timo Sorsavirta Foodduck Oy

Koululounas maistuu, kun oppilaiden toiveita kuunnellaan

Koululaiset arvostavat tuunattavaa ja maistuvaa ruokaa. ”Kun täytteet saa valita itse, syntyy oman maun mukainen rieskarulla ja annos tulee syötyä loppuun saakka. Tampereella koululaiset otetaan mukaan kouluruokien suunnitteluun jo niiden testausvaiheessa. Tämä lisää oppilaiden osallisuutta ja sitoutumista kouluruokailuun. Tavoitteenahan on, että kaikki oppilaat söisivät koululounaan”, painottaa Tampereen Voimian tuotekehittäjä Eeva Teuho.

Tampereen Voimiassa ennakoidaan, että kouluruokailu ja ruokakasvatus tulevat entistä laajemmin esille koulun arjessa: ”Teemme koululaisten ja kaikkien kouluruokailun sidosryhmien kanssa tiivistä yhteistyötä ruokatietouden lisäämiseksi. Pohdimme, mitä vaikutuksia ruoalla on koululaisen terveyteen, jaksamiseen ja ympäristöön.”

Kilpailun tuomaristo kiitteli ruokaohjeiden ajan hengen mukaisuutta ja rohkeaa makumaailmaa. ”Voittajaresepteissä on käytetty ennakkoluulottomasti mausteita ja samalla pysytelty ravitsemussuositusten edellyttämissä vähäsuolaisuuden rajoissa ja vältetty kovaa rasvaa.” Raadissa arvostettiin myös tortillojen tarjoamiseen liittyvää komponenttiajattelua ja oppilaiden osallistamista. Tuomariston mielestä voittajatiimin kirjalliset perustelut ja visioit tulevaisuuden kouluruokailusta osoittivat syvällistä ammattitaitoa.

Kouluravintolasta hyvinvointikeidas

Varsinaisen reseptisuunnittelun lisäksi voittajamenun laatineet visioivat, millaisissa ympäristöissä tulevaisuuden koululounasta nautitaan: ”Kouluravintola on virkistävä keidas, jossa voivat vierailla myös vanhemmat ja isovanhemmat ja muutkin lähialueen asukkaat. Näin saadaan hälvennettyä aikuisten kouluruokaan liittämiä ennakkoasenteita.” Teknologia ja digitaaliset viestintäkanavat ovat tulevaisuudessa aktiivisesti käytössä. Teknologian avulla voidaan jopa ohjata syömään ravitsemussuositusten mukaisesti.

”Jos koululainen ei ota riittävästi kasviksia lautaselle, voisi linjastoon integroitu vaaka muistuttaa tästä.” Monia asioita hoidetaan sähköisesti jo nyt, mutta kaikesta huolimatta koululaiset tarvitsevat aikuisen ohjausta. Ulkoiset puitteet eivät korvaa aitoa ihmisten läsnäoloa”, summataan Tampereen Voimiassa.

Finaalireseptit testattiin Bar Laureassa

Reseptikilpailun finaaliin valittiin  Tampereen Voimian ja Tuusulan kunnan ruokapalveluiden työt, jotka testattiin ja arvioitiin Ammattikorkeakoulu Laurean opetusravintola Bar Laureassa. Restonomiopiskelijoita työssäoppimisjaksoilla valmentava keittiöpäällikkö Teemu Sirainen pitää kouluruokailun imagoa ja koko ravitsemisalan mainetta kohottavia kilpailuja tärkeinä: ”Haluamme olla mukana alaa positiivisella tavalla esiin tuovissa hankkeissa. Toivon, että yhä useampi restonomiopiskelijamme löytäisi työuran nimenomaan ruuan valmistuksen parista ja ammattikeittiömaailmasta.”

Finaalireseptien arviointitilaisuuteen osallistui osaava joukko ruoka-ammattilaisia ja innokas ryhmä ysiluokan oppilaita Leppävaaran koululta Espoosta koulusihteerin luotsaamana. Testaamiseen osallistuneet koululaiset pitivät finaaliin päässeitä ruokia erittäin onnistuneina. Tämä aktiivinen oppilasryhmä vakuutti myös itse syövänsä kouluruokaa jokaisena koulupäivänä.

 Kilpailun tuomaristo:

Teemu Sirainen, keittiöpäällikkö, Laurea ammattikorkeakoulu, Bar Laurea
Ilari Paananen, keittiömestari, Laurea ammattikorkeakoulu, Bar Laurea
Kirsi Kinnunen, ruokapalvelusuunnittelija, Espoo Catering
Sanna Niemelä, Food Service Brand Manager, Bunge Finland Oy
Anne Vitala, tuoteasiantuntija, Foodduck Oy
Annamari Nummi, Jepuan peruna Oy
Jaakko Riikonen, keittiömestari, aluemyyntipäällikkö, Oy Metos Oy Ab
Leena Renko-Julin, koulusihteeri, Leppävaaran koulu
kahdeksan Leppävaaran yläkoulun oppilasta
Päivi Jämsén, projektikoordinaattori, Ammattikeittiöosaajat ry
Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja, Ammattikeittiöosaajat ry

Voittaja: Tampereen Voimia, ateriatuotekehitys

Reseptit:

  • Sekaruokailijoille: broileririeskarulla, kermaviili-chilikastike ja salaattilisäkkeet
  • Kasvisruokailijoille: härkisrieskarulla, kaurakermaviili-chilikastike ja salaattilisäkkeet

Katso finalistien reseptit tästä klikkaamalla.

Lisätiedot:

Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja, Ammattikeittiöosaajat ry, marjut.huhtala@amko.fi, 050 341 3957

Kuvaajat:

  • yhteiskuvat henkilöistä: Jyri Laitinen
  • ruokakuvat: Tomi Setälä
  • kuva tytöstä syömässä tortillaa: Matliisa Lehtinen