Open ruokaopas on kaikille avoin ja ilmainen verkkosivusto, jossa käsitellään monipuolisesti vastuullisen ruuan ja kestävän maatalouden teemoja. Sivuston on toteuttanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry yhteistyössä WWF:n kanssa.
Materiaalia 12 oppiaineeseen yläkouluille ja lukioihin
Materiaali on tehty erityisesti yläkouluissa ja lukioissa toimiville aineenopettajille opetus- ja kasvatustyön tueksi. Opas tarjoaa tietopaketin vastuullisen ruuan teemoihin 12 eri oppiaineen näkökulmasta sekä lisäksi runsaasti tehtäväideoita ja kuvamateriaalia.
Vastuulisen ruoan teema monipuolisesti
Oppaan julkaisuhetkellä syyskuussa 2019 ruoka-aihe on julkisessa keskustelussa todellinen kuuma peruna. Vastuullisen ruuan teemoista puhutaan paljon ja monenlaisista näkökulmista. Keskusteluissa on mukana niin tietoa, tunteita kuin ihmisten henkilökohtaisia mielipiteitäkin. Open ruokaoppaassa vastuullisen ruuan teemaa on pyritty käsittelemään mahdollisimman monipuolisesti. Samalla on pyritty avaamaan keskustelun taustoja.
Tutkimus on osoittanut, että ruuantuotannon tapojen on muututtava kaikkialla maailmassa, jotta tulevaisuudessa pystytään ruokkimaan kasvava väestö maapallon ekologisen kantokyvyn rajoissa. Oppaassa esitellään kestävien ratkaisujen ohella myös ruuantuotannon ongelmia toisinaan kriittiseenkin sävyyn mutta aina tutkimustietoon perustuen.
Yhteistyössä BMOL ry ja WWF
Oppaan on tuottanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry ja työn on rahoittanut WWF Suomi. Oppaan sisältöjen ideointiin ja kommentointiin on osallistunut kymmeniä ruoka- ja kasvatusalan toimijoita: tutkijoita, järjestötoimijoita, maanviljelijöitä ja opettajia. Kirjoittamisesta ja kuvatoimituksesta on vastannut BMOL ry:n ympäristökasvattaja, FM Pinja Sipari.
Aineistot hyödyksi opetuksessa
Tavoitteena on, että oppaan materiaalien avulla vastuullisen ruuan teemoja käsitellään kouluissa yhä monipuolisemmin ja että materiaalit pääsevät käyttöön ja ovat iloksi ja hyödyksi.
Tutustu ja lue lisää
Tutustu vastuullisen ruuan teemoihin ja aineistoihin tarkemmin klikkaamalla Open ruokaopas
Lähde ja kuvat: Open ruokaopas -sivusto. Sivuston on toteuttanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry yhteistyössä WWF:n kanssa lasten ja nuorten ympäristötoimijuuden tueksi. Syyskuu 2019. Aineiston kirjoittamisesta ja kuvatoimituksesta on vastannut BMOL ry:n ympäristökasvattaja, FM Pinja Sipari.
9/2019