Säkylän kouluissa ja päiväkodeissa juhlittiin Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämiä Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomeja. Tässä jutussa kerrotaan tarkemmin Isosäkylän koulun juhlasta. Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Alasatakunta-lehdessä: Kouluruoka sai kunniaa Säkylässä_5_2019.
Mistä lähdettiin liikkeelle?
Ruokahuoltopäällikkö Katariina Salosen mukaan kaikkiin Säkylän viiteen kouluun haettiin Kouluruokadiplomit ja yhteen päiväkotiin Makuaakkoset-diplomi. – Kimmoke diplomien hakemiseen tuli sivistysjohtaja Päivi Östermannilta. Sen jälkeen olin yhteydessä koulujen rehtoreihin ja päiväkotien johtajiin. Kaikki olivat innostuneita asiasta ja niin yhteistyö diplomien hakemiseksi lähti liikkeelle, Salonen kertoo.
Rehtori Merja Ääri korosti, miten tärkeää on lisätä yhteistyötä keittiön ja kouluruokailijoiden kanssa. Kouluruokailuun liittyy monia opetuksellisia tavoitteita. Se on sellaista aidoissa arjen toiminnoissa oppimista, jota koulussa ei koskaan ole liikaa.
Makuraadin perustamisessa innoittajana yläkoulun esimerkki
Isosäkylän koulun ruokapalvelutyöntekijä Raija Kukkonen kertoi makuraadin perustamisen tapahtuneen yläkoulun esimerkin innoittamana. Diplomin hakemisvaiheessa täytettiin 45 kysymyksen lista, jossa arvioitiin esimerkiksi ruokalan viestintää, yhteistyötä oppilaiden kanssa sekä ravitsemussuositusten mukaisen ruokailun toteutumista. – Kriteereistä tuli täyttyä 85 prosenttia diplomin saadakseen, mutta meillä täyttyi lähes kaikki, Kukkonen kertoo.
Rehtori Merja Äärin mukaan kouluruokaa pidetään helposti itsestään selvyytenä tankkaushetkenä. – Diplomikriteereitä mietittäessä arvioimme omia käytäntöjä tosi monipuolisesti. Moni asia on hyvin ja joitakin asioita heräsimme katsomaan uusin silmin. Makuraadin myötä yhteiseen suunnitteluun ja ideointiin on tullut lisävirtaa. Raati kerää palautetta ja keskustelee kouluruokailuun liittyvistä asioista säännöllisesti, Ääri toteaa.
Kouluruoan taso korkealla
Kukkosen mukaan palautteen näkee todellisuudessa parhaiten ruoan menekistä. Hän kiittelee Isosäkylän koulun oppilaiden olevan hyviä syöjiä ja makuraadin tarjonneen hyviä ideoita kehittää entisestään kouluruoan tasoa. – Sieltä tuli toivomuksia esimerkiksi leipävalikoimaa koskien sekä toiveruokapäivää ehdotettiin. Sämpylät leivommekin itse joka toinen viikko perjantaisin. Raija Kukkonen oli diplomista luonnollisesti iloinen. – Tuntuuhan se tietysti tosi upealta. Meidän työosaamista tässä kuitenkin mitattiin, hän iloitsee.
Makuraati diplomien hakijana
Niin oppilaat kuin henkilökunta kokivat makuraadin hyödylliseksi. Makuraatiin kuuluneet koululaiset Kiira Tammelin ja Aaron Levonmaa sanoivat keskusteluissa esiintyneen palautteen olleen pääosin positiivista. – Mietimme, että onko jotain parannettavaa esimerkiksi ruokalan siisteydessä tai ruokien tasossa. Aika vähän löysimme pahaa sanottavaa, kaksikko toteaa.
Ruokahuoltopäällikkö Salonen piti diplomien hakemista tärkeänä. – Yhteistyö, vuoropuhelu ja palautteen antaminen lisääntyi ja helpottui, kun kohtaaminen tapahtui kasvotusten, Salonen kertoo.
Kouluruokadiplomin hakemiseen liittyvät kysymykset käsiteltiin koulun makuraadissa. Raatiin kuuluu oppilaiden ja opettajien lisäksi rehtori Merja Ääri, kunnan ruokahuoltopäällikkö Katariina Salonen sekä ruokapalvelutyöntekijä Raija Kukkonen. Kuvassa makuraatiin kuuluneista oppilaista ovat Kiira Tammelin ja Aaron Levonmaa sekä ruokapalvelutyöntekijä Raija Kukkonen ja opettaja Anne Valli-Pietilä.
Isosäkylän koulun ”ruokavala”
Koululaiset juhlistivat diplomin saamista lausumalla keittäjän johdolla ”ruokavalan”. Vala kehystettiin kouluravintolaan Kouluruokadiplomin viereen.
Kun saavun ruokalaan, kädet pesen aina vaan.
Ruoan linjastosta kauniisti otan ja omat sotkut siivoan.
Ruokaa otan sopivasti, salaattia myös, se tekee maun paremmaksi.
Muistan hyvät pöytätavat, muuten aikuiset nalkuttavat.
Ruokalassa näytän, miten haarukkaa ja veistä käytän.
Lautaselleni jos ruokaa jää, muistan sen biojätteeseen tyhjentää.
Viimeisenä tarkistan, että astiat ja tarjottimen siististi palautan.
Muistan myös kiittää, siitä voin hyvää mieltä niittää.
Teksti ja kuva: toimittaja Joni Tuominen Alasatakunta-lehti. Toimittajan kirjoittama juttu on luettavissa kokonaisuudessaan Kouluruoka sai kunniaa Säkylässä_5_2019.
Rehtori Merja Äärin ja ruokahuoltopäällikö Katariina Salosen kommentit on lisätty tähän tekstiin lehden ilmestymisen jälkeen (Päivi Jämsén/Ammattikeittiöosaajat ry).
5/2019