Kouluruokadiplomi – ylpeyden aihe Juupajoen koulukeskuksessa

Kouluravintolalle oppilaiden valitsema nimi

Juupajoen koulukeskuksessa Korkeakoskella juhlittiin iloisissa merkeissä Kouluruokadiplomin® saamista ja uutta kouluravintolan nimeä. Koulun ruokaraati aloitti keväällä, Kouluruokadiplomin hakemisen yhteydessä, kouluravintolan ilmeen noston. Oppilaat saivat ehdottaa kouluravintolalle nimiä, joista he itse äänestivät suosikkinsa eli Ravintola Ravunkuoren. Ennen nimijulhaa ravintola sisustettiin samassa hengessä. Ravunkuori ja kouluruoka eivät ensikuulemalta mahdu samaan lauseeseen. Nimen keksinyt kolmasluokkalainen Erin Salo kertoo saaneensa idean tv-sarjasta Paavo Pesusieni, jossa on samanniminen ravintola. Ennen kouluravintolaan siirtymistä kippisteltiin juhlamaljoilla koko koulun voimin. Kuvassa keskellä Ravunkuori-nimeä ehdottanut Erin Salo juhlahattu päässään.

Sisustaminen nimen mukaiseksi koko koulun voimin

Pöydät on ryhmitelty uudelleen, ja pitkistä pöydistä on osittain luovuttu. Kaikilla luokilla on omat vakiopöytänsä, ja alakoululaisten seurassa syövät opettajatkin. Teknisen työn opettaja Niko Oksa on taiteillut nimen oven päälle ja linjaston päähän. Aulaan päin avautuvalla ikkunaseinällä roikkuu kalaverkko, johon oppilaat ovat kuvaamataidossa tehneet kaloja ja muita mereneläviä. Nurkkaan on rakennettu jopa biitsi keittiöhenkilökuntaan kuuluvien Jonnan, Liisan ja Tiinan yhteistyöllä. Kaiken kruunaavat talonmies Jorma Pitkämäen kehystämät vanhat koulutaulut muun muassa ravuista.

Juhlan kunniaksi Ravintola Ravunkuori sai oman räpin, jonka kertosäe kuuluu seuraavasti:

Ravunkuoressa on aina hyvää ruokaa,
lisää tätä herkkumuonaa meille tuokaa!
Jenni kun innoissaan meille kokkaa,
ruoka kyllä tosiaan täällä rokkaa!

Diplomin myötä ruokailu vahvemmin osaksi koulun kasvatustehtävää

Koulun uuden nimen ja sisustuksen lisäksi juhlittii koululle Amattikeittiöosaajat ry:n myöntämää Kouluruokadiplomia®. Diplomin haussa on pitänyt täyttää tiukat kriteerit.

– Esimerkiksi pehmeää leipää suositellaan olevan tarjolla kahdesti viikossa. Mietimme, mihin se parhaiten sopisi, ja päätimme yhdistää pehmeän leivän keittopäivään ja kerran viikossa pidettävään kasvisruokapäivään. Se lisää kasvisannoksen houkuttelevuutta, kertoo ruokapalveluesimies Jenni Vuorela- Mattila.

– Kasvisruoista suosituin on ehdottomasti pinaattilätyt, mutta joidenkin kasvisruokien kanssa vasta totutellaan uusiin makuihin. Tarkoitus on kuitenkin valmistaa herkullista ja ravitsemuksellisest täysipainoista ruokaa ja ottaa ruokailu entistä vahvemmin osaksi koulun kasvatustehtävää. Osallistamme myös oppilaita ruokailutilanteissa muun muassa ruokajärjestäjinä, Jenni selvittää.

Mistä Kouluruokadiplomi® ketoo Ravintola Ravunkuoressa?

– Kouluruokadiplomi on tae siitä, että pyrimme kehittämään osaamistamme ajan hengessä ja huolehtimaan asiakkaistamme eli koululaisista. Se kertoo myös toimivasta yhteistyöstä henkilöstön ja käyttäjien välillä, summaa Jenni diplomin syvemmän sisällön koko nelihenkisen keittiöhenkilöstön puolesta.

Kouluruokaraadin jäsenenä on oppilaskunnan hallituksen, Jennin, rehtorin ja vararehtorin lisäksi vapaa-aikaohjaaja Piritta Pasuri, jonka toimenkuvaan oppilaskuntatyö on liitetty.

Voit lukea alkuperäisen jutun kokonaisuudessaan tästä klikkaamalla.

Lähde: Oriveden Sanomat 4.9.2019, Anne Kotipuro.

9/2019