Yhdessä onnistumme!

Pirkanmaan Voimia Oy:n jokaisella päiväkoti- ja koulukeittiöllä on ruokadiplomi (Makuaakkoset-diplomi päiväkodeille ja Kouluruokadiplomi kouluille), joka päivitetään kolmen vuoden välein. Diplomi on hyvä työkalu kohottaa päiväkoti- ja kouluruokailun arvostusta ja nostaa se näkyväksi osaksi koko päiväkodin ja koulun yhteistä toimintaa. 

Vuorovaikutusta vahvistava ja positiivinen tapa yhteiseen kehittämiseen

Palvelujohtaja Susanna Järvinen kertoo, että Pirkanmaan Voimiassa on havaittu ruokadiplomien haun vahvistavan vuorovaikutusta päiväkodin tai koulun ja keittiön välillä. – Haku tehdään tiiviissä yhteistyössä: keskustellaan, pohditaan ja ideoidaan samalla ehkä jotain ihan uuttakin. Tämä on hyvä ja positiivinen tapa kannustaa toimipaikkaa kehittämään ruokailua yhdessä.

Ruokadiplomien haku on hyvä mahdollisuus keskustella asiakkaan kanssa ruokailuun liittyvistä käytännön asioista, joille monesti on vaikea löytää aikaa arjen pyörityksessä. – Ruokahetki on päivän paras hetki, kun se on suunniteltu hyvin, Susanna Järvinen toteaa. – Ruokailuajat on porrastettu ja syömiseen on varattu riittävästi aikaa. Ruokasali on viihtyisä ja ruokarauhaa tuovat ruokailussa mukana olevat aikuiset. Kaikki tämä on osa ruokakasvatusta, jossa me ateriapalvelun tuottajana haluamme olla mukana. 

Yhdessä tekeminen jää mielen

Kouluruokadiplomi on hyvä tapa osallistaa oppilaat oman ruokahetkensä suunnitteluun. Ruokasalin tai sähköisen reissuvihon tiedotteet saattavat jäädä huomaamatta, mutta yhdessä tekeminen jää mieleen. Voimian koulukeittiöissä otetaan iloisesti vastaan työelämään tutustuvat yläkoulun TET-harjoittelijat ja haaveena on, että syyslukukauden alussa päästäisiin ekaluokkalaiselle järjestämään tutustumisretki keittiöön. Suunnitteilla on myös ruokakummitoiminta, jossa ekaluokkalaiset saavat oman kuutosluokkalaisen kummin, joka tarvittaessa auttaa ja rohkaisee ruokailuun liittyvissä jutuissa. Huoltajatkin pääsevät maistamaan aitoa kouluruokaa syksyllä vanhempainiltojen yhteydessä järjestetyissä ruokajuhlissa.

Pirkanmaan Voimia_Haukiluoman päiväkodin Sammakot välipalalla_Kuvaaja Jukka Salminen

Viestiminen on tärkeää – onnistuneet kehityskulut esille

Ruokadiplomien avulla kehitetään toimintaa, mutta on myös tärkeää kertoa, mitä hienoja asioita on jo saatu aikaiseksi. – Onnistumisista ja työn tuloksista kertominen motivoi oppilaita ja antaa viestin, että heidän mielipiteellään on merkitys ja asiat kehittyvät hyvään suuntaan. Esimerkiksi tänä keväänä on saatu maaliin Voimian ilmastotiekartta päästöjen vähentämiseksi, Sydänmerkki päiväkotien ja koulujen ruokalistoille sekä kaurajuoma ruokajuomavalikoimaan, Järvinen summaa.

Maistuvaa, ravitsemuksellisesti täysipainoista ja vastuullista ruokaa

Ruokadiplomit ja niiden hakeminen avaavat parhaassa tapauksessa lapsille ja nuorille ruokailuun liittyviä asioita hyvinkin syvällisesti. Ruoan on oltava maistuvaa ja terveellistä, mutta myös vastuullista. Muistetaan myös, että vain syöty ruoka on ravitsevaa. Ruokailun vaikutus on yllättävän laaja. Kaurajuoma ruokajuomana on paitsi henkilökohtainen myös ilmastoystävällinen valinta ja reilun kaupan banaanit välipalana konkretisoivat reiluuden periaatetta. Vaihtoehtona olevan kasvisruoan sijoittaminen linjastoon ensimmäiseksi herätti aluksi kysymyksiä myös opettajissa, mutta ymmärrys kasvaa nopeasti. Kasvisruoka toisena vaihtoehtona löytyykin jo ruokailija-asiakkaalle kouluista ja oppilaitoksista sekä uusimmista päiväkodeista. Viimeistään vuonna 2023 kasvisruoka saadaan tarjolle toisena vaihtoehtona kaikkiin päiväkoteihin Tampereella.

Teksti: Viestintäpäällikkö Matliisa Lehtinen, Pirkanmaan Voimia Oy
Kuvat: Pirkanmaan Voimia Oy. Kuvaaja: Jukka Salminen

 

Innostukaa tekin yhdessä kehittämiseen diplomityökalun avulla

Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomi haetaan yhteistyössä opetus- tai varhaiskasvatushenkilöstön ja ruokapalvelun kanssa oppilaita ja lapsia vahvasti osallistaen ja kuunnellen. Voisitko sinä olla aloitteentekijä ja ottaa diplomin hakemisen esille esimerkiksi ruokaryhmässä tai vastaavassa ja ehdottaa sen hakemista omaan kouluun tai päiväkotiin?

Diplomi suoritetaan toimintaa yhdessä arvioiden ja kehittäen. Diplomin kysymyspatteristossa käydään läpi seitsemän eri teemaa, jotka käsittelevät muun muassa ruokakasvatuksen toteutumista sekä ruuan ravitsemuslaatua ja kestävää kehitystä toiminnassa kokonaisuudessaan. Uusilla diplomisuorituksilla on jatkuva hakumahdollisuus. Vuonna 2018 suoritettujen diplomien osalta uudelleen suorittaminen on ajankohtaista tänä vuonna (2021). Tällöin niiden kolmen vuoden voimassaoloaika jatkuu katkeamatta. Voitte tarkistaa suorituspäivän diplomista.

Lue, katso ja kysy lisätietoa diplomien suorittamisesta

Nopeiten pääsette alkuun klikkaamalla sivustojen Aineistopankkiin (Kouluruokadiplomi, Makuaakkoset-diplomi). Siellä on innostavat videot, joissa rehtori, varhaiskasvatusjohtaja, ruokapalvelun edustajat ja lapset kertovat, miksi heidän mielestään diplomien hakeminen on hyvä juttu.

PowerPoint-esityksissä on diplomien hakeminen kerrottu tiivistetysti ja yhden A4-sivun esitys on vielä nopeampi sukellus aiheeseen. Aineistoja voi käyttää myös asian esittelyyn diplomityöryhmälle, huoltajille, henkilöstölle ja kunnan päättäjille. Hakuprosessi kannattaa aloitaa heti sopimalla ensimmäinen tapaaminen. Siitä se lähtee sujuvasti liikkeelle.

Kouluille: www.kouluruokadiplomi.fi
Päiväkodeille: www.makuaakkosetdiplomi.fi

paivi.jamsen@amko.fi
Teksti: Päivi Jämsén

3/2021