Junior MasterChef –taitaja ideoi koululounaan

Toukokuinen tiistai ei ole Kirkkonummen Kartanonrannan viidettä luokka käyvälle Akseli Ollille ihan tavallinen koulupäivä. Se on päivä, jolloin Akseli saa valmistaa koko koulun ja viereisen päiväkodin väelle lounaan itse suunnittelemansa reseptin mukaan.

Ihan kuka tahansa ei koulun keittiöön pääsekään kokkailemaan, mutta Akseli onkin kokenut tekijä. Hän oli viime syksynä mukana television Junior MasterChef –kilpailussa yhtenä kahdestatoista kilpailijasta.

”Etenin kilpailussa puoliväliin saakka. Sen jälkeen olen kehittynyt ruoanlaitossa tosi paljon ja innostukseni on vain kasvanut”, Akseli kertoo.

Kartanonrannan_koulu_WEB-4

Koululounaalle Akseli ideoi aasialaistyyppisen fried rice –kasvisruoan, jossa basmatiriisin kaverina maistuvat mm. herne, maissi, parsakaali, paprika ja sipuli. Mausteena käytetään soijaa, seesamiöljyä ja pippuria, ja kaiken kruunuksi ripotellaan hieman kananmunaa ja seesaminsiemeniä. ”Koulussa ei ole paljon aasialaisia ruokia, joten halusin tuoda sellaisen kouluruokailuun”, Akseli sanoo.

700 annosta aasialaista kasvisruokaa

Kartanonrannan koulun rehtori Marjo Rantanen kertoo, että idea Akselin toteuttamasta koululounaasta syntyi jo syksyllä, kun Akselin menestystä Junior MasterChef –kilpailussa vielä televisiossa jännitettiin. Nyt keväällä päivä päästiin toteuttamaan. ”Halusimme ilman muuta huomioida Akselin saavutuksen ja tarjota hänelle tämän mahdollisuuden”, Rantanen toteaa.

Kartanonrannan_koulu_WEB-11

Ruokapalveluiden aluepäällikkö Sari Huoviala kertoo, että Akselin suunnittelema ruokaohje oli helposti muutettavissa suurtalouskäyttöön. Koululounaalla annoksia valmistuu 700. Akselin työpäivä keittiössä on alkanut jo aamulla kello seitsemän.

”Akseli on kantanut keittiössä päävastuun omasta ruoastaan ja me muut olemme tukeneet häntä. Kaikesta näkee, että hän on tehnyt paljon ruokaa. Työotteet ovat varmat”, Huoviala kuvailee.

Huoviala_Sari_ ja AkseliKartanonrannan_koulu_WEB-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pysyvästi mukaan ruokalistalle

Kello 10.25 ruokasali alkaa täyttyä ruokailijoista. Lautaset tyhjenevät nopeasti ja moni käy hakemassa lisää. Viidennen luokan opettaja Annu Alikoski oppilaineen kehuu ruoan makua. Koko 30 oppilaan joukko on yhdessä seurannut luokkakaverinsa Akselin Junior MasterChef –kisailua. ”Ruoka on hyvää, kivan värikästä ja sopivan mausteista”, pöydässä kiitellään.

Kartanonrannan_koulu_WEB-20

Kirkkonummen kunnan ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki kertoo, että kasvisruoka on tulossa syksyllä toiseksi päivittäiseksi lounasvaihtoehdoksi kaikkiin Kirkkonummen kouluihin. Se on linjastossa aina valittavissa toisen pääruokavaihtoehdon rinnalla. ”Kasvisruoan käytön lisäämistä puoltavat vastuullisuus, kestävä kehitys ja asiakkaan mahdollisuus valita. Akselin kehittämä annos pääsee uudelle kasvisruokalistalle mukaan.”

Akseli ottaa tiedon mielissään vastaan. ”Voisin harkita ammattia ruoka-alalla. Olisi hienoa avata joskus oma ravintola”, hän miettii.

Keittiön ja koululaisten yhteistyötä

Koulun keittiössä ollaan hyvin sujuneen lounaan jälkeen tyytyväisiä yhteistyöhön nuoren osaajan kanssa. ”Loistavaa, että pääsimme toteuttamaan tällaisen päivän. Kouluruoka on aina maistunut Kartanonrannassa hyvin, mutta tällainen toiminta tekee oppilaita ja keittiön väkeä vielä paremmin tutuiksi toisilleen. Samalla keittiömme pääsi näyttämään, miten arvokasta työtä täällä tehdään”, Sari Huoviala toteaa.

Kartanonrannan_koulu_WEB-17

Ammattikeittiöosaajat ry on myöntänyt Kartanonrannan koululle Kouluruokadiplomin tunnustuksena ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Oppilaat pääsevät säännöllisesti vaikuttamaan kouluruokailun suunnitteluun ja toteutukseen mm. koulun ruokaraadissa. Kouluruokailussa järjestetään muutaman kerran vuodessa toiveruokapäivä sekä teemapäivä ruokahävikin seurannassa.

Toini Linnanmäen mukaan Kartanorannassa toteutettu MasterChef –koululounas on hyvä esimerkki siitä, miten Kouluruokadiplomia voidaan hyödyntää. ”Päivä toteutui hyvässä yhteistyössä oppilaiden sekä koulun ja ruokapalveluiden henkilöstön kesken. Se on loistava osoitus, että Kouluruokadiplomijärjestelmä oikeasti toimii. Meillä Kirkkonummella Kouluruokadiplomi on käytössä jokaisella koululla”, Linnanmäki sanoo.

Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuvat: Tero Honkaniemi
5/2018

***
Juttu on osa Ammattikeittiöosaajien koordinoimaa juhlavuoden juttusarjaa ”Miten Suomessa kouluruokaillaan kouluruokailun 70-vuotis- juhlavuonna.” Juttusarjan rahoittaa maa-ja metsätalousministeriö.

kasvua_kouluruuasta_logo_varill_1000px