Kouluruokaa kestävästi

Moderni kouluruokailu ottaa kestävän kehityksen huomioon ruoanvalmistuksen jokaisessa vaiheessa. Kouluruokailun kautta myös oppilaat pääsevät tekemään ympäristötekoja jokaisena koulupäivänä. RuokaTutka-kampanja on julkaissut Kouluruokaa kestävästi -videon, jossa kerrotaan, miten kouluruokaa tuotetaan kestävän kehityksen toimet huomioiden.

Kurkista koulun ruokasalista valmistukeittiön puolelle

Ammattikeittiöosaajat kestävän kehityksen osaajia

Kestävän kehityksen ja ympäristövastuullisuuden huomioiminen kuuluu ravitsemispalveluissa työskentelevien ammattitaitoon. Ammattikeittiöiden valinnat vaikuttavat koko elintarvikeketjuun alkutuotannosta kuluttajan lautaselle asti.

Kestävä kehitys on nostettu kouluruokailussa tärkeäksi tavoitteeksi. Kouluruoan valmistuksessa tehdään vastuullisia valintoja ja etsitään uusia ratkaisuja ketjun jokaisessa vaiheessa.

Ammattikeittiöt voivat ratkaisuillaan muuttaa ruokakulttuuria nykyistä ympäristövastuullisempaan suuntaan. Kestävien ruokatottumusten edistäminen on ammattikeittiöiden tärkeimpiä ympäristötekoja.

Yhdessä kohti kestävää ja vastuullista toimintaa

Hyvin toimiva kouluruokailu viitoittaa monipuolista ja kestävän kehityksen mukaista syömisen mallia aina aikuisuuteen asti. Koulun opettajien, ruokapalveluhenkilöstön ja koululaisten yhteistyö on ruokakasvatuksessa avainasemassa.

Koululounas antaa päivittäin loistavan hetken ruokakasvatukselle. Kestävä kehitys on lounailla tärkeässä roolissa kulttuurin ja terveellisen syömisen lisäksi. Ruokakasvatuksen avainasemassa ovat koulun aikuiset.

Seuraa RuokaTutka-sivustoa – Tulossa uusia aineistoja

RuokaTutka-sivuston Kasvattajille- ja Oppilaille-osioihin tulee lähiaikoina toinenkin kouluruokailuun liittyvä video, joka käsittelee kestävän kehityksen toimijuutta kouluravintolassa sekä aihetta käsitteleviä tehtäviä koululaisille.

Ruokatutka_NEWSLETTER_EAITTELY_PIENI_1

RuokaTutka on koulumaito- ja -hedelmätuen ohessa toteutettava EU-rahoitteinen koulutuskampanja. Sitä toteuttavat Ruokavirasto, viestintätoimisto Cocomms, Ammattikeittiöosaajat ry, Itä-Suomen yliopisto, Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry sekä digitoimisto Evermade. Sivustolla on hanketoimijoiden yhdessä muiden toimijoiden kanssa tekemä aineistopankki niin koululaisille, leikki-ikäisille kuin kasvattajille.

Syyskuussa 2018 alkanut RuokaTutka-kampanja innostaa lapsia ja nuoria tutkimaan ruokaa ja pohtimaan, mitä ruoka on, mistä se tulee ja miltä se maistuu. Kampanja tarjoaa hauskoja ja aktivoivia tapoja tutustua terveellisiin ruokavalintoihin ja ruuan alkuperään. Opettajilla, päiväkotien ja koulujen henkilökunnalla sekä vanhemmilla on iso rooli tutkimusmatkan oppaina.

Videoiden toteutuksessa ovat olleet mukana Espoo Catering Oy ja Martinkallion koulu Espoosta.

Juttu ja kuvat: Päivi Jämsén/Ammattikeittiöosaajat ry
4/2020