Oppilaille tehtävää – Jari Juuren kestävä kehitys -testi

punajuuri-650x650RuokaTutka-hanke on julkaissut ruokatutka.fi-sivuilla oppilaille uuden Jari Juuren kestävä kehitys -testin.

Testin avulla oppilas voi selvittää onko hän ruuan ympäristövaikutusten tietoniekka. Jokaisen kysymyksen vastaamisen jälkeen tulee lyhyesti tieto oikeasta vastauksesta ja perustelut siihen. Osa kysymyksistä on totta vai tarua -muodossa ja osa vaihtoehtokysymyksiä.

Esimerkkejä kysymyksistä – Totta vai tarua:

  • Kouluruuan suunnittelussa ja valmistuksessa otetaan huomioon kestävä kehitys.
  • Ruokien pakkausten ympäristövaikutukset ovat lähes aina suuremmat kuin itse ruuan.
  • Hiilijalanjälki on sama asia, kuin ruuan koko ympäristövaikutus.
  • Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat ympäristön kannalta hyviä valintoja ruokalautaselle.

Kestävästä kouluruokailusta OpeTube-videot

Katso myös RuokaTutka-kampanjan julkaisemat Kouluruokaa kestävästi  ja Kestävä kehitys kouluravintolassa -OpeTube videot, joista oli tietoa Ajankohtaista-sivulla aikaisemmin.

Mielenkiintoista tehtäävää oppilaille

Tutustumalla tarkemmin RuokaTutka-sivuston eri osioihin löydät oppilaille runsaasti hauskoja kouluaineisiin liittyviä tehtäviä, pelejä ja  testejä. Lisäksi sivuilta löytyy kouluaisille suunnattuja, mukaansa tempaavia RuokaTutkaTube -videoita.

Ruokatutka_Luokkakuva_V1

RuokaTutka on koulumaito- ja -hedelmätuen ohessa toteutettava EU-rahoitteinen koulutuskampanja. Sitä toteuttavat Ruokavirasto, viestintätoimisto Cocomms, Ammattikeittiöosaajat ry, Itä-Suomen yliopisto, Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry sekä digitoimisto Evermade. Sivustolla on hanketoimijoiden yhdessä muiden toimijoiden kanssa tekemä aineistopankki niin koululaisille, leikki-ikäisille kuin kasvattajille.

Syyskuussa 2018 alkanut RuokaTutka-kampanja innostaa lapsia ja nuoria tutkimaan ruokaa ja pohtimaan, mitä ruoka on, mistä se tulee ja miltä se maistuu. Kampanja tarjoaa hauskoja ja aktivoivia tapoja tutustua terveellisiin ruokavalintoihin ja ruuan alkuperään. Opettajilla, päiväkotien ja koulujen henkilökunnalla sekä vanhemmilla on iso rooli tutkimusmatkan oppaina.

Teksti: Päivi Jämsén/Ammattikeittiöosaajat ry
5/2020